Efectele reducerii livrarilor de gaze rusesti catre Romania inca limitate

Efectele reducerii livrarilor de gaze rusesti catre Romania inca limitate

0 261

Sistarea livrarii de gaze rusesti prin punctul Isaccea 2 (est) a determinat o reducere importanta a debitului total de gaze destinat Romanei fata de livrarile convenite in contractele de import, insa efectele acestei masuri sunt inca limitate la nivelul intregii tari.
Premierul Emil Boc si ministrul Economiei Adriean Videanu au dat asigurari, marti, la finalul unei reuniuni de urgenta, ca, in pofida sistarii furnizarii de gaze rusesti, Guvernul are situatia sub control iar autoritatile vor apela la reducerea consumului de gaze la nivelul CET-urilor si folosirea de combustibil alternativ. Seful guvernului a adaugat ca exista si factori care ar putea influenta conditiile furnizarii gazelor.
„Avem doua constrangeri, una legata, pe termen mediu, de evolutia acestei situatii dintre Rusia si Ucraina si, in al doilea rand, pot aparea variabile in functie de temperaturile de afara. Daca temperatura va merge mai jos de minus 15 grade, s-ar putea sa apara izolat unele probleme legate de presiune, dar si in acele conditii echipele tehnice sunt pregatite sa intervina si sa faca fata provocarilor”, a sustinut primul-ministru.
Totodata, premierul a facut toate demersurile pentru a-l informa pe comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, in legatura cu sistarea livrarilor de gaze prin statia Isaccea 2, care primea zilnic 4,7 milioane metri cubi de gaze, in conditiile in care consumul zilnic in Romania este de 61,5 milioane mc de gaz pe zi.
La randul sau, compania Petrom a anuntat ca va suplimenta cu 1,3 – 1,5 milioane metri cubi volumul de gaze naturale ce urmeaza a fi livrat consumatorilor, prin injectarea unor cantitati suplimentare in sistemul national de transport al gazelor, punerea in functiune de noi sonde de gaze si inchiderea temporara a combinatului Doljchim. Astfel, printr-o colaborare cu Transgaz si prin punerea in functiune a sondei 20 Valeni (zona Craiova), Petrom va creste cantitatea de gaze introdusa in reteaua nationala cu circa 300.000-500.000 mc de gaze pe zi. De asemenea, prin inchiderea temporara a combinatului Doljchim va fi disponibilizata pentru populatie o cantitate suplimentara de circa un milion mc de gaze, zilnic.
E.ON Gaz Romania a anuntat, la randul sau, ca deficitul de gaze naturale rezultat in urma reducerii livrarilor din import nu ii afecteaza in prezent pe clientii sai. Reprezentantii au dat asigurari ca monitorizeaza cu atentie evolutia situatiei, E.ON Gaz Romania si operatorul SNT fiind gata sa ia toate masurile ce se impun, inclusiv pe cele restrictive, in vederea limitarii eventualelor dezechilibre ce pot aparea.
In Capitala, producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti a redus consumul de combustibil cu 2,3 milioane metri cubi pe zi, potrivit directorului comercial al companiei Irina Duica.
‘Dupa oprirea livrarilor de gaze prin punctul Isaccea 2, Electrocentrale Bucuresti a redus consumul cu 95.000 metri cubi pe ora, adica cu 2,3 milioane metri cubi pe zi, ceea ce inseamna jumatate din cantitatea ce se livra prin punctul Isaccea’, a afirmat aceasta.
Electrocentrale Bucuresti a trecut pe consumul de pacura, insa stocurile de care dispune ar trebui sa ajunga pentru consum timp de 10 – 12 zile pentru Bucuresti si 5 – 7 zile pentru Constanta. ‘Dupa aceste zile, singura solutie pe care o avem este achizitionarea de pacura. In prezent, negociem un contract cu Petrom’, a precizat directorul comercial.
Autoritatile din sectorul energiei au convocat un comandament de lucru, marti, la Termoelectrica, unde au discutat masurile de suplinire a incalzirii cu gaze cu energie termica din surse alternative.
‘Romania detine suficiente rezerve pentru a depasi aceasta perioada. Trebuie rezolvata, insa, problema consumului eficient. Trebuie sa reducem dependenta de alte state si sa folosim resursele pe care le avem in tara’, a adaugat Irina Duica.
In Arad, Brasov, Hunedoara, Iasi, Mures, Vrancea, Valcea stoparea livrarii de gaze nu a fost resimtita. In schimb, in Galati si Botosani, autoritatile locale au fost nevoite sa reduca consumul de gaze cu 20 pana la 40 la suta. La Timisoara volumul gazelor naturale a scazut cu 35 la suta, iar autoritatile au apelat deja la energia alternativa – pacura.
Reducerea volumului de gaze naturale afecteaza activitatea companiilor Arcelor Mitall si Doljchim Craiova.
Compania rusa Gazprom a sistat total furnizarea de gaze naturale prin statia Isaccea 2, in dimineata zilei de marti, la ora 3,00. Ca urmare a sistarii, a fost necesara inchiderea completa a statiei de import pentru evitarea depresurizarii conductelor de transport.
Rusia a intrerupt joia trecuta aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei, in lipsa unui acord asupra pretului livrarilor pentru 2009 si al datoriilor ucrainene. Conducta de gaze care alimenteaza si Europa Occidentala tranziteaza Ucraina, dar autoritatile ruse au anuntat ca statele din Uniunea Europeana nu vor fi afectate de o eventuala incetare a livrarilor catre Ucraina. Cu toate acestea nu mai putin de noua tari membre, intre care Romania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria, Italia, Germania, Slovenia si Slovacia au de suferit de pe urma conflictului ruso-ucrainean, fara a lua in considerare Macedonia si Turcia, care nu fac parte din Uniunea Europeana.
In conditiile in care Romania dispune de rezerve totale de 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, autoritatile au dat asigurari ca gospodariile nu vor fi afectate de scaderea importurilor din Rusia.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.