Efectul slab al politicilor BNR e datorat …imbatranirii populatiei?

Efectul slab al politicilor BNR e datorat …imbatranirii populatiei?

0 219
Una dintre cele mai mari nemultumiri ale Guvernatorului, exprimata public de cateva ori a fost ca semnalele transmise de BNR ajung distorsionat si incomplet in piata. Vrea Isarescu dobanzi mai mici la depozite sau la credite? Bancherii se fac ca nu aud.
Coboara BNR dobanda-cheie ca sa stimuleze creditarea? Bancherii comerciali vin cu o mie de argumente care ii impiedica sa dea credite. Fireste, ambele tabere isi au dreptatea lor, insa pana acum nimeni nu s-a gandit la efectul demografiei asupra impactului politicilor Bancii Nationale. Romania are o populatie imbatranita si asta slabeste semnalele date de Guvernator din biroul sau de la BNR. Nu e numai cazul Romaniei ci al multor alte banci centrale mai mari decat a noastra- FED, Banca Japoniei s.a. Un studiu realizat in aceasta luna de FMI analizeaza si cuantifica efectul demografic asupra politicilor bancilor centrale. "Vom argumenta ca politica monetara are un efect slabit in economie din cauza schimbarilor demografice, scrie Patrick Imam, autorul documentului. Stim cu totii ca unul din instrumentele politica monetara opereaza prin intermediul modificarii pretului banilor. Ca sa stimuleze economia, bancile centrale reduc dobanzile cheie , acest lucru facand consumul si investitiile mai atractive. 
Evident, cand dobanzile la banci scad de la 10% la 3% vor fi mai multi oameni care sa isi ia un credit pentru o casa sau sa investeasca in businessul lor. Numai ca de regula, cei care fac imprumuturi sunt cei tineri.  Exista si o teorie, a ciclului de economisire, potrivit careia la tinerete  iei credit ca sa iti realizezi mai usor visele- o casa, o masina etc- iar la batranete economisesti mai mult pentru a-ti asigura un trai confortabil. Imam a testat teoria lui legata de demografie si efectul ei asupra eficientei politicilor monetare, reusind sa cuantifice acest impact: O crestere de un punct procentual a raporrtului de dependenta demografica diminueaza eficacitatea politicii monetare prin afectarea inflatiei cu 0,1 puncte procentuale si somajul cu 0,35 puncte procentuale .
Astfel, prin reducerea treptata a natalitatii si cresterea ponderii populatiei varstnice, asociate cu politica de pensionare timpurie, in Romania s-a produs inversarea raportului de dependenta demografica, adica ingustarea segmentului de dependenti tineri in raport cu populatia activa, si ingrosarea segmentului varstnicilor dependenti de veniturile populatiei active. In tabelul de mai jos aveti modul in care conteaza pentru politica monetara diverse canale de transmisie in functie de cum arata demografia societatii (click pentru marirea imaginii) Una peste alta, in zona politicilor monetare din BNR n-ar fi exclus sa asistam la noi "reajustari" datorate atat imbatranirii populatiei Romaniei cat si faptului ca facem parte din categoria statelor cu venituri mici la nivelul populatiei. Am putea vedea ca reducerile dobanzii cheie in pasii "traditionali" de cate 25 bp sa fie amplificate. Politica monetara ar putea deveni mai proactiva la imbatranirea populatiei si n-ar fi de mirare sa vedem ca BNR isi va folosi alte arme ne-traditionale in atingerea scopurilor.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.