Eforturi pentru salvarea Colecţiei Nicolae Frunteş din Şirnea

Eforturi pentru salvarea Colecţiei Nicolae Frunteş din Şirnea

0 368

150 de piese culturale din „Colecţia Nicolae Frunteş din Şirnea” nu au mai putut fi salvate de atacul carilor. Restauratorii de la Muzeul Casa Mureşenilor au reuşit, în schimb, să recupereze 514 bunuri, din care peste 400 de piese etnografice din colecţia Muzeului Etnografic, Olimpic şi de Artă Contemporană „Nicolae Frunteş” din Şirnea

150 de piese culturale din „Colecţia Nicolae Frunteş din Şirnea” nu au mai putut fi salvate de atacul carilor. Restauratorii de la Muzeul Casa Mureşenilor au reuşit, în schimb, să recupereze 514 bunuri, din care peste 400 de piese etnografice din colecţia Muzeului Etnografic, Olimpic şi de Artă Contemporană „Nicolae Frunteş” din Şirnea. Toate bunurile au fost supuse unui proces complex de conservare în cadrul proiectului „Colecţia Nicolae Frunteş din Şirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului”. O echipă interdisciplinară de specialişti a mers câte o săptămână, în perioada mai-august, în Muzeul din Şirnea, unde a evaluat bunurile din patrimoniul acestuia, au făcut conservarea primară asupra bunurilor culturale din colecţie, evidenţă şi inventariere în formă scrisă într-un registru, informatizat dedicat bunurilor culturale.
Clădirea Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteş” se află într-o puternică stare de degradare. Din acest motiv, bunurile culturale care fac obiectul acestui proiect au fost depozitate temporar în trei săli de clasă ale Şcolii Gimnaziale din Şirnea.
În perioada septembrie-octombrie 2017, o parte din colecţie este expusă la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
În paralel, membrii comunităţii locale au luat parte la activităţi de conştientizare cu privire la importanţa şi valoarea Colecţiei „Nicolae Frunteş”, iar la final, în 13 august 2017, a fost organizat în Şirnea evenimentul Hora Satului.
Proiectul „Colecţia Nicolae Frunteş din Şirnea – un model sustenabil de protejare a patrimoniului” este cofinanţat de Administraţia Fondului Naţional, a fost implementat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov şi realizat în colaborare cu Asociaţia PRO-ŞIRNEA, Primăria Fundata, S.C. Expoziţii Călătoare S.R.L., în perioada martie-septembrie 2017.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.