Electorasul cel viteaz – doua rele dintr-un vot

Electorasul cel viteaz – doua rele dintr-un vot

0 263

Traian Basescu reuseste, prin referendumul la care ne invita pe 19 mai, o performanta rara, chiar inainte de a sti rezultatul acestuia. Aceea ca, desi candideaza doar impotriva lui insusi, sileste din nou poporul sa aleaga intre doua rele, in buna traditie a sortii electorale vitrege a tarisoarei asteia. Nu-i putin lucru.


Daca „cei 322” au castig de cauza si poporul, in procentele calculate de Curtea Constitutionala, voteaza pentru suspendarea presedintelui, Basescu nu se mai intoarce la Cotroceni, punand in felul asta Parlamentul in fata unei situatii placute, dar incuietoare. Ce se-ntampla mai departe? Cine este presedintele Romaniei? Ion Iliescu, prin interpusul sau interimar Nicolae Vacaroiu? Care este validarea electoratului in acest caz? Pentru ca strategii suspendarii presedintelui Basescu au initiat procedura cu atata lipsa de chef si atat de putina incredere in sansele ei de reusita incat n-au planificat etapa imediat suspendarii definitive.


In cazul in care, in schimb, Basescu este poftit de alegatori sa-si reia locul in scaunul de la Cotroceni, intrebarea este la fel de stringenta ca si in cazul precedent. Ce se intampla mai departe? Cine il va impiedica pe fostul suspendat sa considere ca poporul l-a mandatat, prin votul circumstantial din 19 mai, sa purceada la gesturile cu care ameninta de vreo cateva zile – dizolvarea Parlamentului (sau macar invitarea la prezentarea demisiei de catre cei 322) si modificarea Constitutiei. Asta daca nu trece de-a dreptul la aplicarea unei solutii mai radicale, despre care pretinde ca a vorbit poporului doar metaforic – aruncarea celor 322 de la baconul Parlamentului? In virtutea aceleiasi interpretari personale pe care o va da votului, despre care tot mai putin se indoiesc ca nu-i va fi favorabil.


Care rau este preferabil dintre cele doua posibile deznodaminte? Varianta PSD-PNL-PRM-PC, care inspaimanta prin diversitatea gamei de abuzuri a caror fata nu se lasa descifrata pentru moment pentru simplul motiv ca viitorii autori ai acestora inca nu s-au decis cum vor actiona dupa victoria la referendum? ?Sau varianta Basescu, pe care nu-l va impiedica nimeni sa considere ca realegerea sa este acordul implicit al poporului pentru urmatoarele manevre ce urmeaza logic reinstalarii – daca nu dizolvarea Parlamentului, macar blamarea acestuia si pedepsirea lui prin declansarea alegerilor anticipate si a procedurii de alegere prin vot uninominal?


Oricare din cele doua posibile iesiri din referendum veti alege, cel putin o certitudine se contureaza inca inainte de numaratoarea oficiala. Cele doua tabere ce se vor infrunta pe 19 mai sunt angajate cu toate resursele, dar absolut toate, intr-un conflict despre care s-a scris si vorbit prea mult si prea iresponsabil ca ar fi pornit intamplator, dintr-un moft al uneia.


Aparent, asa era. Parlamentarii mandatati de oligarhi au parut ca vor sa-l taxeze c-o sperietura pe Basescu pentru apucaturile-i lejer dictatoriale. Basescu a parut ca doar se apara de un abuz al Parlamentului, cerand poporului sa indrepte nedreptatea. Gesturi aparent umorale, in care fiecare a raspuns pe moment unei reactii deplasate a celuilalt. In realitate – si acum se vede mult mai limpede – fiecare urma un plan extrem de riguros, cu detalii pe care nici una din tabere nu le-a dezvaluit pentru ca se temea de imaturitatea alegatorului si incapacitatea lui de a intelege miza.


La urne nu trebuie mers cu capul greu de combinatii si consecinte cetoase, ci cu imaginea limpede in fata ochilor a casutei de stampilat pe buletinul de vot. O ipostaza, sa recunoaste, mizera si lejer insultatoare prin infantilismul la care ne condamna.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.