Electoratul dupa coalitia PDL-PSD
Cum s-a reasezat electoratul dupa coalitia PDL-PSD
Primul sondaj de opinie dupa instalarea noului Guvern, realizat de INSOMAR, ne arata ca socul postelectoral nu a produs mari rasturnari de situatie si, in niciun caz, unele fundamentale.
Electoratul a taxat totusi derapajele, dar si redresarile.
Teama cu care se victimiza presedintele Traian Basescu imediat dupa constituirea actualei coalitii, ca si-ar fi pierdut 80% din electorat, nu se confirma.
Coalitia PD-L + PSD este vazuta cu ochi buni de 43% dintre romani, adica de doua ori mai multi decat cei care inca ofteaza dupa defuncta Alianta D.A. Este un procent majoritar, care reflecta insa si o mare asteptare. Daca ea va fi dezamagita, se poate rasturna oricand.
Procentul celor care agreeaza noua constructie este totusi net inferior sumei procentelor detinute de fiecare partid in parte, ceea ce ne arata ca ea nu a fost inca bine asimilata de electoratul niciunuia dintre partide.
Personalitatile
Cat priveste procentele lui Traian Basescu, presedintele nu are, deocamdata, de ce sa se planga: 57% incredere si 59% intentie de vot, adica un scor care ar transa prezidentialele din primul tur de scrutin.
Al doilea clasat la incredere este Sorin Oprescu, cu 50%, urmat de Emil Boc, cu 38%, si Mircea Geoana, cu 35%. La intentie de vot insa, plutonul secund este foarte departe de primul loc si are o alta ierarhie: 13% din voturi ar lua Mircea Geoana si numai 8% Sorin Oprescu.
De mentionat ca intrebarea a fost deschisa, sistem care-l favorizeaza intotdeauna pe cel care detine functia. La fel de drept este ca nici Mircea Geoana si nici Sorin Oprescu nu si-au anuntat intentia clara de candida la prezidentiale. Totusi diferenta fata de Traian Basescu este uriasa si ne arata ca in acest moment presedintele alearga cam singur catre inca un mandat, iar cel important contracandidat, daca nu chiar singurul este criza.
Acest contracandidat il poate insa dobori cu adevarat.
Cu toate ca figura prezidentiala este, in acest moment, atat de dominatoare, iar imaginea Parlamentului destul de proasta, romanii aseaza lucrurile la locul lor: 47% doresc ca Legislativul sa aiba cea mai mare putere in stat si doar 38% i-ar da puterea suprema presedintelui.
Intr-o democratie autentica, Parlamentul si este cea mai importanta institutie, ceea ce romanii par sa fi inteles, facand abstractie de tarele grave ale actualei clase politice.
Teme de meditatie
Partidele, in primul rand cele din coalitia la putere, au multe teme de meditatie in urma sondajului. PD-L a castigat mult fata de alegeri si a ajuns la 43% din optiuni, cu toate ca prima luna de guvernare a fost plina de balbaieli, in frunte cu ordonanta pensie + salariu. Insa in aceasta luna, PD-L s-a comportat ca un partid de dreapta, si-a adus aminte ca firmele au probleme, ca bugetul e carat in spate de angajatii din mediul privat pe care i-a ignorat in campanie si care, de aceea, nu s-au prea dus la vot.
Oare daca PD-L ar fi procedat la fel si in toamna, opunandu-se rational cresterii salariilor profesorilor, pe care acum nici macar nu o poate aplica, daca n-ar fi facut aberante promisiuni electorale tuturor bugetarilor, pensionarilor si asistatilor, care oricum au votat masiv tot cu PSD, daca s-ar fi adresat preponderent electoratului propriu cu un mesaj lucid si cumpatat, oare n-ar fi avut 43% si la alegeri?
PSD este la 32%, adica stagneaza, ramand in urma PD-L. Social democratii resimt mai mult decat partenerii lor nerespectarea promisiunilor electorale. Dar, mai mult decat atat, PSD deconteaza fracturile, instabilitatea, scandalurile din partid si, mai ales, circul de la Ministerul de Interne.
Disciplina si coerenta erau principalele atuuri ale social democratilor si exact pe astea par sa le piarda.
Daca situatia din PSD nu se va calma rapid, este posibil ca stagnarea de acum sa fie o amintire frumoasa. Deocamdata nu se prea intrevad semne de pacificare, dimpotriva lupta pentru putere intre aripi si persoane este mai apriga ca niciodata.
Si inca la momentul realizarii sondajului, intre 22 si 27 ianuarie, inca nu demisionase si Liviu Dragnea, iar Miron Mitrea nu incepuse contraatacul. In plus, vanghelizarea partidului este o incercare grea pentru acea parte a electoratului PSD atras de tipologia Geoana- Diaconescu. PSD isi da singur lovitura dupa lovitura fara niciun ajutor din partea lui Traian Basescu.
Cat despre liberali, au intrat in picaj. Au doar 14%, iar presedintele lor, Calin Popescu Tariceanu, alaturi de contracandiatii sai la sefia PNL, Ludovic Orban si Crin Antonescu, sunt in topul celor 5 politicieni cu cota cea mai mica de incredere. Se pare PNL si liderii sai platesc esecul impacarii cu PD-L.