Elevii care au calculator invata mai PROST
Potrivit ultimelor studii realizate de un cercetator roman, care preda la Universitatea Columbia si cea din Chicago, copiii care au primit computere prin programul „200 de euro pentru un calculator” nu se mai descurca la scoala. Se pare ca nivelul lor de cunostinte acumulate este din ce in ce mai mic pentru ca acestia pierd timpul in fata calculatorului.
Acelasi lucru poate fi extrapolat si aplicat pentru toti elevii care petrec prea multe ore in fata laptopului, nefiind supravegheati indeaproape de parintii lor care trebuie sa le impuna un timp-limita de petrecut in fata calculatorului.
Cristian Pop Elechesau, licentiat si doctor in economie la Harvard in 2003, care preda economie la universitatile de mai sus, a remarcat ca elevii care au computer au note mai proaste la romana, matematica si engleza
Bineinteles ca acesti copii au note mult mai mari la informatica, singura materie la care se pricep mult mai bine.
„Elevii sunt campioni la pierdut timpul. Si un computer personal este cel mai eficient dispozitiv de pierdut timpul”, a scris New York Times.
Acum este asistent universitar la Universitatea Columbia, din New York, si, desi traieste de atatia ani in SUA, multe dintre studiile pe care le face sunt legate tot de Romania.
„Cred ca studiile legate de Romania sunt interesante la nivel international in masura in care prezinta o situatie particulara care da raspunsul unei probleme generale”, a declarat pentru Gandul, Cristian Pop Eleches.
Se pare ca elevii, mai ales, cei mici, din scoli generale, sau cei care nu dispun de alte resurse financiare pentru a se putea bucura si alte distractii, sunt predispusi sa foloseasca laptopul sau calculatorul din dotare pentru a se juca si nu pentru a invata.
Copiii care au beneficiat de calculator prin programul mentionat anterior aveau, la un an de la primirea acestuia, cunostinte mai avansate de informatica, fata de ceilalti, dar se descurcau mai prost la scoala, mediile lor la romana, matematica si engleza fiind mai mici decat ale elevilor care nu primisera computerul.
„Am constatat ca foarte putine calculatoare aveau instalate pe ele softuri educationale, fiind folosite mai ales pentru jocuri. Si foarte putine calculatoare aveau internet, noi am vrea sa reluam studiul, sa oferim unor familii internet si sa vedem cum vor evolua copiii”, vrea sa mearga mai departe cercetatorul, care a observat ca in familiile in care parintii le impuneau copiilor reguli clare in privinta calculatorului, efectele negative ale acestuia erau clar diminuate.
Cercetarea urmeaza sa fie publicata in The Quarterly Journal of Economics.