Elevii romani sufera de depresie cronica

Elevii romani sufera de depresie cronica

0 129

Scoala romaneasca dauneaza grav sanatatii. Sau cel putina sa arata statisticile si rezultatele unui studiu realizat de Institutul de Sanatate Publica.
Se pare ca unul din 10 elevi are tulburari de somn, dureri de cap, dar si stari de anxietate, informeaza ziarul Gandul.
Cauzele – programa mult prea incarcata si temele foarte dificile.
In opinia elevilor, cele mai solicitante materii sunt matematica si limba romana, acestea fiind si cele carora li se aloca in programa cel mai mare numar de ore de studiu.
Aproape jumatate dintre elevi petrec in fiecare zi 3-4 ore pentru pregatirea temelor pentru acasa, iar 36% reusesc sa-si termine lectiie in una-doua ore. Se pare ca 41% cer ajutorul parintilor pentru rezolvarea temelor grele.
Bineinteles, ca una dintre solutii ar fi reducerea programei scolare, dar reforma in Romania se face cu pasi marunti si tot pe loc.
La oboseala cronica acumulata din cauza orelor petrecute studiind se adauga noptile nedormite din cauza petrecerii timpului in fata calculatorului.
Aproape 25000 de scolari bucuresteni, reprezentand 12% din numarul total de elevi care invata in scolile Capitalei au apelat, anul trecut, la psihologul scolar.
O situatie aproape identica a fost raportata si in judetul Brasov, unde, in decurs de un an, numarul elevilor care au solicitat consiliere psihologica a crescut cu o treime, informeaza aceeasi sursa.
In functie de diagnostic, situatia raportata de Centrul de Resurse si Asistenta Educationala din Bucuresti arata in felul urmator: cele mai multe probleme intalnite (8259) sunt cele care privesc dificultatile de a alege un drum in viata, elevii, mai ales cei ajunsi in clasa a VIII-a nefiind capabili sa se hotarasca pe cont propriu ce specializare sa urmeze. In top urmeaza scolarii pentru care adaptarea la cadrul organizat impus de scoala reprezinta un calvar. Se pare ca 4193 de elevi de scoala primara au avut nevoie de consultanta psihologica pentru a intelege ca, in timpul orei, nu trebuie sa vorbeasca neintrebati, sa se plimbe prin clasa sau sa manance.
Alti 3529 de elevi bucuresteni nu au fost capabili sa comunice cu profesorii, cu colegii, sau chiar cu parintii, in timp ce 3237 au apelat la consilier din cauza agresivitatii fizice si verbale de care au dat dovada.
O alta problema ingrijoratoare este stilul de viata nesanatos: alimentatia precara, orele pierdute in fata calculatorului si timpul dedicat pregatirii pentru examene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.