Elevii vor avea un PORTOFOLIU de evaluare de-a lungul anilor de studiu

Elevii vor avea un PORTOFOLIU de evaluare de-a lungul anilor de studiu

0 136

Printre principalele modificari pe care le aduce Noua Lege a Educatiei se refera si la modalitatea de evaluare a elevilor.
Iata care sunt momentele de cumpana din viata de elev in sistemul de invatamant romanesc ce urmeaza a fi trecute intr-un „portofoliu eudcational” care va fi inmanat parintilor si care va fi completat cu fiecare testare si evaluare noua prin care va trece elevul:
a) La finalul clasei pregatitoare, cadrul didactic responsabil intocmeste, in baza unei metodologii validate stiintific, un raport de evaluare a competentelor cognitive, emotionale si sociale ale copilului.
b) La finalul clasei a II-a, fiecare scoala, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, organizeaza si realizeaza evaluarea achizitiilor fundamentale: scris-citit si matematica. Rezultatele evaluarilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor.
Rezultatele evaluarii si planurile individualizate se comunica parintilor elevilor si constituie documente din Portofoliul educational al elevului.
c) La finalul clasei a IV-a, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va realiza, prin esantionare, o evaluare la nivel national a competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale pentru diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar.
d) La finalul clasei a VI-a, toate scolile, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, vor organiza si realiza evaluarea elevilor prin doua probe transcurriculare: limba si comunicare (limba romana si o limba straina), matematica si stiinte. Rezultatele evaluarilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor si pentru orientarea scolara catre un anumit tip de liceu.
Rezultatele evaluarii si planurile individualizate de invatare se comunica parintilor elevilor si sunt trecute in portofoliul educational al elevului.
„Acest nou tip de evaluare se realizeaza printr-un instrument nou creat, numit portofoliu educational. Acesta cuprinde totalitatea diplomelor, certificatelor sau a altor inscrisuri obtinute in urma evaluarii competentelor dobandite in contexte de invatare formale, non-formale si informale. Portofoliul educational va reprezenta elementul central al evaluarii invatarii. Utilizarea portofoliului educational va incepe cu clasa pregatitoare si va reprezenta cartea de identitate educationala a cetateanului”, potrivit proiectului Legii educatiei.
Evaluarea finala va fi organziata la clasa a IX-a si va consta intr-o testare nationala trans-curriculara, cu intrebari din disciplinele comune unei arii (spre exemplu intrebari din matematica, fizica, chimie, biologie), doua probe scrise de evaluare a competentelor de comunicare in limba materna si intr-o limba de circulatie internationala, plus evaluarea competentelor la matematica si stiinte, precum si o proba practica, prin care vor fi evaluate competentele de utilizare a calculatorului.
Asadar, invatamantul obligatoriu va fi de zece ani, incepand cu clasa pregatitoare si terminand cu clasa a IX-a. Potrivit proiectului, trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu va duce la scaderea abandonului scolar. In plus, finalizarea invatamantului obligatoriu la 16 ani, varsta legala de munca, va permite absolventilor sa poata urma stagii de ucenicie sau alte forme de pregatire profesionala in cazul in care nu mai doresc sa faca liceul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.