Emil Constantinescu, să dovedim prin vot că naţiunea română are onoare şi...

Emil Constantinescu,
să dovedim prin vot că naţiunea română are onoare şi caracter

0 147
Fostul preÅŸedinte al ţării Emil Constantinescu face apel la alegători să-ÅŸi exprime, duminică, la referendum, dreptul de vot pentru a dovedi că "naÅ£iunea română are onoare ÅŸi caracter".
 
"Vă chem să dovedim împreună, votând liber pe 29 iulie, că nu avem nevoie de lecÅ£ia nimănui pentru a ÅŸti ce înseamnă democraÅ£ia, respectul statului de drept ÅŸi al legilor. Vă chem să dovedim pe 29 iulie, votând liber, că suntem o comunitate civică matură, conÅŸtientă de drepturile sale, dar ÅŸi de îndatoririle care decurg din calitatea noastră comună de cetăţeni ai României ÅŸi ai UE. Pe 29 iulie să dovedim prin votul nostru că naÅ£iunea română are onoare ÅŸi caracter", susÅ£ine Constantinescu într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
El consideră că duminică românii trebuie să acÅ£ioneze ''pe deplin conÅŸtienÅ£i în spiritul democraÅ£iei ÅŸi în litera legii'', hotărându-ÅŸi prin vot propriul viitor. "În cei 22 de ani de post-comunism, România europeană nu s-a clădit pe actele ÅŸi voinÅ£a unuia singur, fie el ÅŸi preÅŸedinte. (…) Votul fiecăruia dintre noi este un drept constituÅ£ional, dar este ÅŸi o datorie morală faţă de cei care au murit în temniÅ£ele comuniste, faţă de cei care au luptat ÅŸi au murit în decembrie 1989 pentru alegeri libere. (…) Neprezentarea la vot poate fi ÅŸi ea interpretată de unii ca un drept, dar unul care încalcă dreptul altora de a decide în mod liber ÅŸi care ne arată cât de departe suntem, după 22 de ani de la căderea comunismului, de înÅ£elegerea sensului libertăţii într-un stat de drept", afirmă fostul ÅŸef de stat.
Constantinescu arată că a ales să se adreseze românilor în contextul raportului Comisiei Europene pe justiÅ£ie care "a impus României, în mod abuziv, condiÅ£ii politice care nu se aplică ÅŸi altor state ale UE" ÅŸi, în acest context, i-a adresat lui Jose Manuel Barroso o scrisoare deschisă.
"În ianuarie 2012, când au început marile manifestaÅ£ii populare spontane al căror singur numitor comun era demisia preÅŸedintelui României, m-am hotărât să nu mai fac nicio declaraÅ£ie publică. (…) În momentul în care însă raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV a impus ţării, în mod abuziv, condiÅ£ii politice care nu se aplică ÅŸi altor state membre ÅŸi pe care Comisia nu ar fi îndrăznit să le propună altui stat al UE, m-am simÅ£it obligat să-i scriu preÅŸedintelui CE pentru a-i semnala atingerile aduse suveranităţii ÅŸi demnităţii României. În circumstanÅ£ele în care preÅŸedintele interimar ÅŸi primul-ministru au fost nevoiÅ£i să accepte aceste condiÅ£ii pentru a contracara o violentă campanie mediatică de denigrare a României ÅŸi efectele acesteia pe plan economico-financiar, am considerat de datoria mea să-mi folosesc audienÅ£a de care mă bucur pe plan internaÅ£ional pentru a apăra nu numai interesele pe termen lung ale României, dar ÅŸi valorile juridice ÅŸi morale europene, încălcate chiar de către dirigenÅ£ii UE care ar fi trebuit să le apere", spune el.
În scrisoarea transmisă preÅŸedintelui CE, Constantinescu îÅŸi exprimă îngrijorarea faţă de modul în care au fost afectate interesele politice, economice ÅŸi financiare ale României prin poziÅ£ia adoptată de Comisia Europeană faţă de schimbările politice din România din luna iulie.
"Ce mă face să iau o poziÅ£ie acum este faptul că, deÅŸi toate schimbările politice din România au fost supuse avizului CurÅ£ii ConstituÅ£ionale ÅŸi au fost declarate constituÅ£ionale de către aceasta, ele au fost apreciate de mai mulÅ£i oficiali ai CE, ai PE sau ai cancelariilor unor state occidentale în termeni duri, ca un grav derapaj democratic, ajungându-se până la catalogări de tipul 'lovituri de stat' sau 'metode puciste'. Mai gravă a fost proferarea unor ameninţări privind amânarea integrării în spaÅ£iul Schengen sau a unor monitorizări suplimentare. Pot să înÅ£eleg emoÅ£ia provocată de viteza luării unor decizii ale noii majorităţi parlamentare sau de către Guvernul român, dar de aici până la utilizarea unor catalogări care nu respectă proprietatea termenilor este o mare distanţă. Aceste etichetări pripite au avut rolul de a amplifica tensiunea politică internă în România ÅŸi sunt considerate o cauză a deprecierii cursului monedei naÅ£ionale", spune fostul preÅŸedinte.
El îi scrie preÅŸedintelui CE că nu ÅŸtie care au fost raÅ£iunile privind intervenÅ£ia în favoarea lui Traian Băsescu.
"Nu îmi este foarte clar care au fost raÅ£iunile intervenÅ£iei în favoarea preÅŸedintelui suspendat, dar dacă acestea provin din dorinÅ£a de a sprijini în noile state membre ale UE ÅŸefi de stat docili în faÅ£a unor măsuri luate de CE, chiar dacă ei sunt ÅŸantajabili prin actele lor de corupÅ£ie sau prin derapajele de la democraÅ£ie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par ÅŸi judecăţile partizane în funcÅ£ie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European. (…) Nu aceasta este Europa pentru care cetăţenii României au îndurat în timpul mandatului meu de preÅŸedinte cumplite suferinÅ£e pe lângă care privaÅ£iunile actualei crize par minore", afirmă Constantinescu. El subliniază că România trebuie să fie tratată ca un membru cu drepturi depline în UE. "Odată cu alegerea mea ca preÅŸedinte al României, a încetat orice monitorizare de către Consiliul Europei a României pentru că noi ne-am asumat atunci toate reformele necesare, inclusiv costurile lor. (…) Acum, când suntem membri cu drepturi depline ai UE, dorim să fim trataÅ£i ca atare, respectându-ni-se toate drepturile ÅŸi mai ales demnitatea, aÅŸa cum ÅŸi noi respectăm drepturile ÅŸi demnitatea celorlalte state, precum ÅŸi eforturile remarcabile ale Comisiei Europene de a promova interesul comun ÅŸi prestigiul UE în lumea contemporană", susÅ£ine el. Potrivit acestuia, în ultimii 20 de ani românii s-au plasat în toate sondajele la nivel european pe primul loc la gradul de încredere în UE.
"Nici neocomuniÅŸtii, nici fosta Securitate, nici extremiÅŸtii naÅ£ionaliÅŸti n-au reuÅŸit să creeze un cât de mic curent anti-european sau anti-NATO. Dacă în aceste zile de iulie acest curent anti-european, care a apărut deja, se va dezvolta datorită unei imixtiuni percepută ca arogantă împotriva voinÅ£ei populare, ca unul care mi-am dedicat întreaga activitate ÅŸi viaţă idealului european, voi fi primul care voi regreta", completează Constantinescu.
 
Sursa: AGERPRES
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.