Energia devine o problema de securitate

Energia devine o problema de securitate

0 216

Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, a discutat vineri, la Moscova, cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pe teme de securitate energetica si despre relatiile economice romano-ruse. Vizita ministrului roman a inclus si un discurs, tinut la Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe, in prezenta mai multor deputati, membri ai Corpului Diplomatic, profesori si studenti, relateaza Agerpres.
Ministrul Diaconescu a subliniat, in discursul sau, ca Romania si Rusia trebuie sa depaseasca diferentele de viziune asupra unor probleme, pentru a construi o relatie puternica si pragmatica.
• „Romania si Rusia impartasesc o viziune comuna asupra mai multor probleme, iar in privinta altora gandesc diferit. Trebuie sa ne dam seama cat de importante sunt aceste probleme, cum sa depasim aceste diferente, pentru a construi o relatie puternica si pragmatica.”
Diplomatul roman a vorbit despre schimbarile profunde care s-au produs in Rusia si Romania dupa caderea comunismului si a afirmat ca tara noastra a evoluat ca o societate democrata, devenind membra a UE si NATO. In acelasi timp, potrivit ministrului, Rusia a recastigat locul si rolul de actor principal in plan international, astazi fiind un partener-cheie al UE.
• „Romania este ferm convinsa ca parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeana si Rusia trebuie sa devina unul dintre pilonii viitorului Europei. Rusia este o parte a culturii si civilizatiei europene, un lucru pe care generatii de romani inca il pastreaza in memorie.”
Ca tara care se afla intre Balcanii de Vest si regiunea Marii Negre, a afirmat ministrul Diaconescu, Romania are interese deosebite in aceste doua zone carora si Rusia le acorda o atentie deosebita.
• „Regiunea Marii Negre reprezinta un subiect aparte. Suntem constienti ca exista multe aspecte in aceasta zona care inca nu pot fi rezolvate foarte usor. Conflicte inghetate sau dezghetate, toate tipurile de trafic, problemele energetice, o dezvoltare economica precara sunt aspecte inca actuale.”
El a subliniat ca Actul Final de la Helsinki si Carta ONU trebuie sa stea la baza rezolvarii conflictelor, iar Romania si Federatia Rusa trebuie sa actioneze impreuna.
• „Violenta poate conduce doar la violenta, iar unilateralismul poate aduce doar un unilateralism mai mare.”
Pe de alta parte, ministrul roman de Externe, a spus ca problema securitatii energetice se va acutiza si statele trebuie sa-si diversifice sursele de aprovizionare.
• „Energia devine o problema din ce in ce mai actuala pentru toate tarile. In conditiile unei crize, problema energetica devine o problema de securitate. Nimeni nu trebuie sa neglijeze faptul ca orice tara cu un grad de dependenta va cauta o alternativa. O tara nu trebuie privita negativ daca incearca sa isi diminueze aceasta dependenta energetica si sa isi reduca dependenta.”
Intrebat cum lupta Romania cu criza economica, Diaconescu a raspuns ca, din fericire, Romania are un sistem bancar destul de solid, iar rata somajului este inca mica, in comparatie cu cea din alte state ale UE, dar ca tara noastra are probleme cu deficitul comercial. De asemenea, seful diplomatiei a afirmat ca Romania solicita solidaritate si coeziune la toate nivelurile UE.
• „Nu cred ca aceasta criza poate fi exportata pe motive bilaterale. Nu cred ca cineva poate sa creasca atunci cand altii coboara. Trebuie sa acceptam ca pe fiecare piata exista tensiuni, competitii si trebuie sa incercam sa supravietuim.”
La investirea in functie a lui Cristian Diaconescu, pe 23 decembrie 2008, presedintele Traian Basescu a calificat drept un „semiesec” relatia Romaniei cu Federatia Rusa, subliniind ca va trebui muncit mai mult in directia depasirii acestei stari, iar in relatiile romano-ruse nu trebuie in niciun caz sa existe ostilitati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.