Energie mai scumpa?
Si fara „baietii destepti”, vorba presedintelui Traian Basescu, pretul energiei trebuie sa fie mai mare este concluzia unor specialisti facuta public inainte de sarbatori.
Pretul reglementat al electricitatii ar trebui sa fie cu 50 la suta mai mare, pentru a oglindi cu exactitate costurile totale, iar nivelul mic al acestor tarife duce la cresteri nejustificate pentru preturile platite de consumatorii industriali, a declarat, miercuri, presedintele Institutului Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Resurselor Energetice (IRE), Jean Constantinescu, intr-un seminar referitor la piata energiei electrice cu amanuntul din Romania.
”In prezent, nivelul preturilor la electricitate reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu acopera costurile totale, iar acest lucru este compensat de sectorul industrial, unde companiile platesc foarte mult pentru energie. Aceasta situatie va duce la scaderea competitivitatii economiei romanesti”, considera Constantinescu.
Potrivit acestuia, tarifele reale pe care consumatorii casnici trebuie sa le plateasca pentru energia electrica sunt cu 50 la suta mai mari decat cele stabilite de ANRE.
”Liberalizarea pietei de energie nu va putea fi functionala, atata timp cat nu se atinge convergenta dintre preturi si costuri pentru toate categoriile de consumatori, intrucat niciun consumator casnic nu va renunta la tarifele reglementate in aceste conditii. Acest lucru trebuia facut treptat, inca dinainte de liberalizare, astfel incat consumatorii casnici sa nu sufere un soc al preturilor”, a mai spus Constantinescu.
In opinia sa, este iminenta cresterea tarifelor reglementate, pentru inlaturarea discrepantelor dintre tarifele finale si costuri, in conditiile in care aceasta situatie contravine directivelor europene privind liberalizarea pietei de energie.
”Liberalizarea pietei este obligatorie si va trebui sa dam socoteala despre modul in care a fost pusa in practica. Atunci se va dovedi ca preturile reglementate mici, practicate in Romania, ascund de fapt subventii”, a punctat oficialul IRE.
Potrivit lui Constantinescu, una din solutiile pentru depasirea acestei situatii ar fi eliminarea tarifelor sociale, pentru consumatorii vulnerabili care nu isi pot permite plata facturilor.
”Acest ajutor ar trebui acordat separat, la fel ca alte ajutoare sociale, nu inclus in tariful pentru energie”, a adaugat presedintele IRE.
ANRE si Ministerul Muncii au avut, anul trecut, o initiativa privind eliminarea tarifului social si acordarea unui ajutor separat pentru plata facturii la energia electrica, insa aceste discutii nu s-au concretizat pana in prezent.
Potrivit oficialilor ANRE, preluat de ROMPRES, tariful reglementat pentru energie va fi mentinut pana in 2010.