Epidemia de rujeola a provocat moartea a 3 copilasi in tara. La...

Epidemia de rujeola a provocat moartea a 3 copilasi in tara. La Brasov 31 de cazuri, toate la copii nevaccinati!

0 553

675 de cazuri de rujeola au fost confirmate in intreaga tara, in conditiile in care in 2015 au fost inregistrate doar 7 imbolnaviri de pojar. La Brasov au fost confirmate prin teste de laborator 31 de cazuri, toate la copii nevaccinati. Pentru ca multi parinti refuza vaccinarea, cazurile cu rujeola s-au inmultit atat de mult si pot creste chiar si de zeci de ori intr-un an

675 de cazuri de rujeola au fost confirmate in intreaga tara, in conditiile in care in 2015 au fost inregistrate doar 7 imbolnaviri de pojar. La Brasov au fost confirmate prin teste de laborator 31 de cazuri, toate la copii nevaccinati. Pentru ca multi parinti refuza vaccinarea, cazurile cu rujeola s-au inmultit atat de mult si pot creste chiar si de zeci de ori intr-un an.
A fost declarata epidemie de rujeola iar Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la 7 luni, cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an. In ceea ce ii priveste pe ceilalati copii parintii sunt rugati sa respecte calendarul de vaccinare ROR. La Brasov au fost confirmate anul acesta 31 de cazuri toate in ultimele trei luni.
Primul micut care a ajuns la spitalul de boli infectioase a fost un copil de 4 ani. S-a intamplat in 17 iulie iar pana la sfarsitul lunii deja se inregistrasera alte 12 cazuri. Si in august si septembrie numarul prezentarilor cu rujeola a fost mare. Toti erau nevaccinati.
Parerile parintilor referitoare la vaccinare sunt impartite. In timp ce unii cred ca vaccinul poate avea efecte grave altii cred ca imunizarea ii tine pe copii de parte de boli.rujeola1
Rujeola este o boala foarte contagioasa care se transmite pe cale virala. Perioada de incubatie este intre 7-18 zile, iar debutul este unul brusc si cu febra ce poate ajunge la 39 de grade. In cateva zile apare apoi si eruptia pe piele. Boala poate avea insa complicatii grave.
Dr. Ligia Rodina, medic specialist boli infectioase de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Brasov, spune ca este decizia parintilor daca isi vaccineaza copiii. Dar rujeola este o boala care poate sa mearga cu evolutie grava cu manifestari grave, chiar si spre deces.
Cifrele Institutului National de Sanatate Publica arata ca, la nivel national, doar 75% dintre copiii romani nascuti in iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), si pentru alte vaccinuri acoperirea scazand sub pragul de siguranta de 80%.
Principala cauza este neprezentarea – 28% dintre parintii nu si-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat sa-si vaccineze copilul. Specialistii spun ca intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copii sub 1 an sunt protejati de asa-numitul efect de protectie de grup.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.