Erou sau un inconstient talentat si avid de bani?

Erou sau un inconstient talentat si avid de bani?

6 5440

Este intrebarea pe care si-ar putea-o pune cei care asista la scandalul declansat dupa interventia reusita a pilotului Constantin Apavaloaie in Muntii Piatra Craiului. Operatia de salvare executata duminica, 21 august, in zona Caldarea Ocolita, de unde a fost recuperata cu succes o tanara din Bucuresti, are acum sustinatorii si detractorii ei

Este intrebarea pe care si-ar putea-o pune cei care asista la scandalul declansat dupa interventia reusita a pilotului Constantin Apavaloaie in Muntii Piatra Craiului. Operatia de salvare executata duminica, 21 august, in zona Caldarea Ocolita, de unde a fost recuperata cu succes o tanara din Bucuresti, are acum sustinatorii si detractorii ei.
Printre cei impresionati de abilitatea cu care pilotul Apavaloaie, cu peste 7.200 de ore de zbor la activ, a manevrat apartatul in apropierea stancilor, se numara si jurnalistii britanici de la prestigioasa publicatie Daily Mail. Daca britanii l-au numit erou pe Apavaloaie, in spatiul public au aparut si persoane care, desi ii recunosc abilitatile de pilot, considera ca brasoveanul a facut un gest de inconstienta si a pus in pericol viata echipajului si a victimei.
Nu este insa singura si cea mai grava jignire adusa public pilotului privat care a reusit acolo unde pilotul elicopterului SMURD a dat gres, dupa ce a ajuns la fata locului la ora si jumatate de cand a fost solicitat. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat Raed Arafat, care a comandat anchetarea incidentului din munti, l-a acuzat pe Apavaloaie in studioul unei televiziuni nationale ca ar fi cerut bani pentru a se implica in operatiunea de salvare.
Pilotul Apavaloaie, care a dus la bun sfarsit mai multe misiuni in care pilotii SMURD a esuat, neaga faptul ca ar fi pretins si primit bani de la familia tinerei ranite pentru zborul sau reusit. Apavaloaie spune ca interventia sa nu a fost deloc inconstienta, ci rodul a mii de ore de antrenamente in situatii extreme, in munti pe care ii cunoaste ca pe propriul buzunar. Prin comparatie, spune Apavaloaie, pilotii SMURD nu zboara niciodata in simpla comanda si nu fac nici macar simulari in zone montane.lolu2
O dovada ca pilotii SMURD nu sunt antrenati pentru interventii pe munte apare pe pagina de socializare a salvamontistului zarnestean Ciprian Lolu, unul dintre cei care au participat la operatia de localizare si salvare din data de 21 august.
Avand in spate o experienta uriasa in interventii de salvare in munti, Ciprian Lolu de la Salvamont Zarnesti ii intreaba pe pilotii SMURD sa dea un singur exemplu cand elicopterul rosu SMURD a reusit o misiune de salvare in Piatra Craiului. Si tot Lolu raspunde pe pagina de Facebook: Niciodata!
„In fond, continua sa se intrebe Lolu, cum putem sa avem o salvare montana coordonata de ISU cand reprezentantii ISU nu au facut vreodata vreo simulare de salvare montana in Piatra Craiului? Eu unul nu am vazut vreodata pe-aici vreun reprezentant ISU, care dau doar telefoane din birouri”.

Vifor Rotar

COMENTARII

  1. D-ul Popa nu exista „traseu interzis turistilor”…vrei sa parcurgi „braul de mijloc”foarte bine inaintezi o cerere forma de mail catre Administratia Parcului National Piatra Craiului si vei primi confirmare…conditia grupul sa fie de maxim 5 persoane.Ce cauta Oana?ce cautam eu ?:))frumoase speculatii …nu cautam nimic nici eu nici Oana si nici nu s-a „faultat nimeni”prin asemenea speculatii mai mult nu fac „ghiderie” fata de prieteni sau iubita…asa cum s-a intamplat de fapt in privinta ca Raluca iubita mea era cu mine….As vrea sa completez un singur lucru …nu sunt eroul nimanui …sunt doar un salvator montan care si-a facut meseria …si asta este de vreo 16-17 ani buni .

  2. Se pare ca nimeni nu se intreaba, ce cauta victima pe un traseu interzis turistilor si de ce a ajuns in situatia de a fi salvata.
    Nu vrea nimeni sa spuna ca dl. Lolu se afla acolo pe post de ghid al turistei, pe care a ajuns sa o salveze ca un „erou”.
    El era de serviciu in acea zi, iar daca ar fi fost nevoie de el in cazul unui accident, n-ar fi fost in stare sa actioneze chir primind vreun mesaj pe statia bricolata personal.
    Este deasemenea curios cum de intervenit dl. Apavaloaie? Sa deducem de aici ca orice accidentat ar putea apela la serviciile sale gratuie?
    Zicala : „Hotul striga hotii” se potriveste de minune acestei situatii!

  3. „ Pot sa va spun ca echipa salvamont Zarnesti nu are o masina cu care sa se deplaseze pt interventii, iar statia de emisie receptie cu care extraordinarul salvamontist Ciprian Lolu a reusit sa anunte rapid accidentul intr-o zona lipsita de semnal de telefonie, a fost bricolata chiar de el cu doar 2 zile inainte de accident la sediul salvamont Plaiul Foii’… ”

    Opinie strict personală.
    Ne purtăm totuși precum d. Goe. ”Eu vreau să fie”.
    Dar uite că nu-i.
    Nu-s bani, bănui, pentru acele lucruri.
    Căci, dacă erau, se găseau – mașină, stație etc.

    Știu că e mai mult decît simplu a clama ticăloșia cuiva, că nu-sa acele lucruri (se înțelege că nimeni nu a stat să se intereseze la responsabili de ce nu există acele dotări).
    Mai greu de acceptat este că avem a trăi fără cutare ori cutare lucru, pe care le găsim indispensabile.

    Da, mă aflu eu cinic aici (puteți porni liniștiți discuție aici cum aș reacționa eu cu ceva rupt, pe munte).
    Dar prefer așa, decît cu capul în nori.

  4. Articolul îmi pare subiectiv.

    Între altele, l-o scăpa gura pe d. Arafat la vreo chestie, dar nici tabăra adversă nu mi-a părut mai puțin umană…

    Asta ni-i firea: avem în noi acumulat un amestec, ce ține a exploda în așa situații, cu acuze, respectiv părtiniri (recte sporit favorabil imaginea personală ori a comilitonilor).

  5. Eu cred ca pilotul elicopterului privat a efectuat o operatiune de succes terminata cu bine. Problema care se ridica este cine trebuia sa faca asta? SMURD este platit si abilitat sa faca doar astfel de operatiuni. Elicopterul privat poate executa astfel de operatii daca nu are si alte comenzi… ei pot fi angrenati (cf. sitului lor) si in plimbari de agrement ori altele.
    Nu poti tine SMURdul doar pentru situatiile cand COBREX nu intervine, nu-i asa?

  6. Buna seara,
    Eu sunt cea care pe 21 august 2016 am avut acest accident pe versantul vestic al Pietrei Craiului.
    Regret ca scriu acest comentariu atat de tarziu, dar articolul a ajuns la mine abia azi.
    Confirm toate informatiile de mai sus, si pot spune ca am citit multe alte articole care contineau numeroase inadvertente si exagerari.
    Este perfect adevarat ca dul Constantin Apavaloaie, caruia ii sunt extrem de recunoscatoare pentru tot ce a facut in acele moment, a refuzat orice compensatie financiara, desi la 2 saptamani dupa accident, cand am putut vorbi la telefon cu dumnealui am insistat sa il recompensez macar pentru combustibil si pentru timpul pe care l-a petrecut acolo in acea zi de duminica. Oricum ar fi fost mult prea putin pentru ce a facut dumnealui.
    Vreau sa mai spun ca dupa cadere eram perfect constienta, si am solicitat in mod expres venirea domnului Apavaloaie, pentru ca stiind zona si intelegand dificultatea pe care o presupunea pentru echipa salvamont transportul meu pe targa, am spus clar ca prefer sa platesc costurile implicate de transportul meu cu un elicopter privat. In plus stiam de la prietenii mei salvamontisti ca dul Apavaloaie mai participase la cateva actiuni de salvare, toate reusite.
    Senzatia pe care am avut-o atunci cand am fost ridicata cu targa din locul accidentului a fost una de totala siguranta, troliul parea ca porneste dintr-un punct fix, iar elicopterul era aproape nemiscat in aer, si nu parea de loc cu risc de se lovi de stanci desi intrase cu spatele. Parea foarte simplu totul pentru pilot, desi sunt convinsa ca e nevoie de multa experienta si mult curaj ca sa faci ce a facut domnul Apavaloaie.
    Cu sinceritate va spun, nu sunt suparata pe dul Arafat, pot intelege ce inseamna un protocol, dar daca as fi in pozitia dumnealui, l-as invita pe dul Constantin Apavaloaie sa devina instructor al pilotilor Smurd implicati in salvari montane.
    Eu sunt profund recunoscatoare atat domnului Apavaloaie, colegilor de tura care au stat alaturi de mine aproape 7 ore, echipei salvamont Zarnesti care e formata ca toate echipele salvamont romanesti din oameni de o extraordinara generozitate, foarte prost platiti si echipati, si nu in ultimul rand echipei medicale, familiei si prietenilor care au fost mereu aproape de mine dupa accident.
    Ca si fapt interesant, pot sa va spun ca echipa salvamont Zarnesti nu are o masina cu care sa se deplaseze pt interventii, iar statia de emisie receptie cu care extraordinarul salvamontist Ciprian Lolu a reusit sa anunte rapid accidentul intr-o zona lipsita de semnal de telefonie, a fost bricolata chiar de el cu doar 2 zile inainte de accident la sediul salvamont Plaiul Foii'[, sub ochii nostri mirati ca se pricepe si la electronica.
    Eu sincer nu cred ca e datoria unui salvamontist sa produca sau sa cumpere obiecte absolut necesare pt salvarea unor vieti omenesti, si ma intreb din nou, unde se duc banii pe care luna de luna , an de an, cetateanul roman ii plateste catre stat.
    Cu stima ,
    Oana Teca

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.