Esalonarea datoriilor la stat
Statul va introduce un sistem de esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante acumulate de catre companii, pentru a sprijini investitorii in perioada de criza, dar cu clauze asiguratorii care sa garanteze achitarea integrala a datoriilor, au declarat, saptamana trecuta, pentru MEDIAFAX, surse ministeriale.
Noul sistem va fi introdus pana la sfarsitul lunii mai, printr-un proiect de act normativ promovat de Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala si care va reglementa o serie de masuri fiscale in vederea sprijinirii mediului de afaceri.
„Vor fi acordate esalonari la plata a obligatiilor fiscale restante, dar cu clauze asiguratorii. Statul se va comporta ca un creditor prudent, care urmareste sa incaseze veniturile la bugetul general consolidat, in conformitate cu procedurile UE”, au aratat sursele citate.
Proiectul de lege privind esalonarea datoriilor a fost deja inclus pe lista actelor normative pe care Ministerul Finantelor le va prezenta Guvernului.
La jumatatea anului trecut, Executivul a decis ca firmele sa poata beneficia de amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, dar numai pentru restantele acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, si daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile. Conditia impusa de Guvern a fost ca, in intervalul de amanare la plata a datoriilor, sa fie achitate obligatiile curente.
Firmele au fost obligate atunci sa garanteze rambursarea ulterioara a restantelor printr-o scrisoare de garantie bancara si/sau imobiliara, care sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a mai propus atunci ca intreprinderile mici si mijlocii sa beneficieze de esalonarea obligatiilor bugetare restante si de amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani, in care procedurile de executare silita initiate pentru recuperarea acestor sume sa fie suspendate.