„Este inacceptabil ca unele țări să fie la masă, în timp ce...

„Este inacceptabil ca unele țări să fie la masă, în timp ce altele să fie doar în meniu”, WANG YI!

0 102

WANG YI: Este inacceptabil ca unele țări să fie la masă, în timp ce altele să fie doar în meniu

În condițiile în care mediul internațional se confruntă cu situații complex și este volatil, China va rămâne ferm o forță pentru pace, stabilitate și progres global, a declarat, astăzi, ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto). Acesta a subliniat că „este inacceptabil ca anumite țări să fie la masă, în timp ce altele pot fi doar în meniu”.
În conferința de presă de o oră și jumătate, organizată în marja celei de-a doua sesiuni a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului – Sesiunile de Primăvară 2024, ministrul Wang a subliniat că atacurile la adresa Chinei se vor întoarce împotriva celor care le inițiază, iar cei care judecă greșit China vor pierde oportunități.
Potrivit ministrului Wang, relația China-Rusia este „un nou model pentru relațiile dintre țările majore”, în cadrul relației China-SUA Beijingul așteaptă ca partea americană să își corecteze „percepția greșită și persistentă”, dar și să își onoreze angajamentele asumate la cel mai înalt nivel, iar în ceea ce privește relația China-UE decidenții de la Bruxelles trebuie să se decidă cum doresc să abordeze relația cu Beijingul, câtă vreme China este etichetată de UE simultan ca „partener, concurent și rival sistemic”. „Este ca și cum ai ajunge la o trecere de pietoni și ai găsi luminile roșii, galbene și verzi aprinse în același timp. Cum poți merge mai departe?”.
Ministrul chinez de Externe a vorbit despre situațiile de criză din Ucraina și Fâșia Gaza, arătând că, în primul caz, este necesar ca părțile implicate să revină la dialog și soluționare pașnică, iar în ceea ce privește situația de Gaza „eșecul de a pune capăt dezastrului umanitar este o tragedie pentru umanitate și o rușine pentru civilizație”, fiind necesară încetarea imediată a focului.

China – Rusia: Un mode pentru relațiile internaționale

China și Rusia au stabilit un nou model în cadrul relațiilor dintre țările majore, au creat o nouă paradigmă, care diferă complet de abordarea învechită din perioada Războiului Rece, a declarat ministrul Wang Yi.
Potrivit acestuia, relația are la bază non-alianța și non-confruntarea. De asemenea, relația de parteneriat nu vizează nicio terță parte, China și Rusia făcând eforturi pentru o bună vecinătate și prietenie durabile, pentru aprofundarea coordonării strategice cuprinzătoare.
Ministrul chinez a arătat că gazul natural rusesc alimentează numeroase comunități chineze, iar automobilele fabricate în China circulă pe drumurile rusești, demonstrând rezistența și perspectivele cooperărilor reciproc avantajoase.
„Menținerea și creșterea relației China-Rusia este o alegere strategică a celor două părți, bazată pe interesele fundamentale ale celor două popoare. Aceasta este ceea ce trebuie să facem pentru a ține pasul cu tendința lumii”, a declarat Wang.

China – SUA: O confruntare directă ar avea consecințe inimaginabile

Statele Unite ale Americii ar trebui să adopte o viziune obiectivă și rațională asupra dezvoltării Chinei, să își adapteze declarațile în acțiuni concrete pentru a-și onora angajamentele asumate, a declarat ministrul Wang. Potrivit acestuia, China privește relația cu SUA din perspectiva asigurării bunăstării oamenilor din ambele țări, a viitorului umanității și al lumii.
„Poziția noastră este reprezentată de cele trei principii propuse de președintele Xi Jinping: respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare câștig-câștig”, a afirmat Wang Yi care a evidențiat că o relație de coexistență pașnică este linia de bază.
Conflictul și confruntarea între două țări majore cum ar fi China și SUA ar avea consecințe inimaginabile, a declarat Wang Yi adăugând că tacticile folosite de partea americană pentru a suprima China se schimbă constant, lista de sancțiuni unilaterale continuă să crească, iar acuzațiile nefondate împotriva Chinei au atins un nivel de neconceput.
„Dacă SUA spun un lucru și fac altul, unde este credibilitatea lor ca țară majoră? Dacă devin iritate ori de câte ori aud cuvântul „China”, unde este încrederea SUA de țară majoră? Dacă vrea doar să prospere, dar refuză dezvoltarea legitimă a altor țări, unde este echitatea internațională? Dacă monopolizează în mod persistent capătul superior al lanțului valoric și menține China la capătul inferior, unde este corectitudinea în concurență?”, a afirmat ministrul chinez de Externe.
Potrivit acestuia, „provocările SUA vine din interiorul său, nu din partea Chinei. Dacă Statele Unite sunt obsedate de suprimarea Chinei, în cele din urmă vor ajunge să își facă singure rău”.
Chiar și în aceste condiții, China a fost întotdeauna și este dispusă să consolideze dialogul și comunicarea cu SUA, considerând că cele două părți pot găsi o modalitate adecvată pentru ca două țări majore, diferite, să se înțeleagă, a mai adăugat Wang.

China-UE: Bruxellesul trebuie să se decidă ce relația dorește cu Beijingul

În condițiile în care liderii Uniunii Europene consideră China, simultan un „partener, un concurent și un rival sistemic”, este necesară clarificarea poziției în cadrul relației bilaterale, a declarat ministrul Wang Yi. Acesta a subliniat că China nu are interese geopolitice în Uniunea Europeană, relația bilateraterală trebuind să fie privită în mod obiectiv, câștig-câștig, pentru că o UE puternică este in interesul Chinei și invers.
Extrem de plastic, ministrul chinez de Externe a declarat astăzi că relațiile China-UE vor putea avansa fără probleme, „cu lumini verzi la fiecare trecere”, însă etichetarea Chinei simultan drept partener și rival sistemic nu poate fi „nici în concordanță cu realitatea, nici viabilă”, atitudine care provoacă distrageri de la realitate și crează obstacole în cadrul relațiilor bilaterale.
Este ca și cum ai conduce iar la o trecere de pietoni și ai găsi luminile roșii, galbene și verzi aprinse, în același timp. Cum poți merge mai departe?”, a întrebat Wang.
Potrivit acestuia, China și UE nu au conflicte fundamentale de interese sau contradicții geopolitice strategice, interesele comune depășind cu mult diferențele. Este motivul pentru care părțile trebui să se considere parteneri. De asemenea, „cooperarea să fie trăsătura definitorie a relației, autonomia valoarea cheie, iar câștigul viitorul relației”, pentru că o UE puternică este în interesul pe termen lung al Chinei, iat o Chină puternică este, de asemenea, în interesul fundamental al UE.
Atâta timp cât China și UE se angajează într-o cooperare reciproc avantajoasă, nicio încercare de a crea o confruntare în bloc nu va reuși. Atâta timp cât China și Europa rămân angajate în deschidere și o relație câștig-câștig, deglobalizarea nu va prevala”, a mai afirmat ministrul Wang.

China susține eforturile de pace în Ucraina

În conflictul din Ucraina, autoritățile de la Beijing au mențiunut o poziție echilibrată, au emis documentul de poziție (vezi AICI), au făcut eforturi pentru a pune capăt confluctului, deși tot mai mulți oameni sunt îngrijorați de evoluția situației, a declarat ministrul Wang Yi. Acesta a subliniat că „experiența ne arată că un conflict prelungit escaladează, iar absența discuțiilor de pace, prejudecățile și judecățile greșite pot agrava situația”. Iată de ce, China susține că trebuie negociat, iar cu cât mai devreme se revine la masa negocierilor, cu atât mai repede va reveni pacea, iar Europa va putea construi un cadrul de securitat echilibrat.
Pe acest fond, ministrul Wang a reiterat că China sprijină organizarea unei conferințe internaționale de pace care să fie recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, conferință care să asigure participarea egală a tuturor părților și discuții corecte cu privire la toate planurile de pace.

China deplânge dezastrul umanitar din Gaza

Eșecul eforturilor pentru limitarea dezastrului umanitar cauzat de conflictul palestiniano-israelian este o tragedie a umanității și o rușine pentru civilizația secolului XXI, a declarat ministrul Wang care a cerut comunității internaționale să acționeze pentru a acorda prioritate încetări imediate a focului.
Subliniind că poporul palestinian are dreptul să trăiască în această lume, Wang a cerut eliberarea tuturor celor ținuți captivi, restabilirea justiției poporului palestinian și aplicarea deplină a soluției „două state”, ca singură modalitate de a rupe cercul vicios al conflictelor palestiniano-israeliene.
Sprijinim aderarea deplină a Palestinei la ONU și îndemnăm anumiți membri ai Consiliului de Securitate al ONU să înceteze să pună obstacole în acest scop”, a declarat Wang cu trimitere directă la SUA care a respins de patru ori, prin veto, rezoluția care să impună încetarea imediată a conflictului în Fâșia Gaza.
China solicită o conferință internațională de pace mai amplă, mai autoritară și mai eficientă, pentru a elabora un calendar și o foaie de parcurs pentru realizarea soluției „două state”.
Mai mult, China sprijină Palestina să devină membru cu drepturi depline al Organizației Națiunilor Unite.

Oricine susține independența Taiwan se joacă cu focul

Toți cei care susțin stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan trebuie să se opună independenței, susținând cu fermitate principiul o singură China. Politica noastră este clară. Nu vom permite niciodată ca Taiwan să fie separată de de teritoriul patriei. Oricine se va angaja în acțiuni legate de independența Taiwanului și a insulei va răspune în fața istoriei. Oricine va susține independența Taiwanului se va juca cu focul și va simți gustul amărui al propriilor fapte”, a declarat ministrul Wang Yi.
Acesta a declarat că recentele alegeri din Taiwan au fost doar alegeri locale, în una din zonele Chinei, eveniment care nu va schimba realitatea de bază care arată că Taiwan este parte a Chinei.
Ministrul Wang a mai arătat că după alegerile din Taiwan, peste 180 de țări din întreaga lume au reafirmat principiul existenței unei singure China, iar China își va proteja suveranitatea și integritatea teritorială.
„În condițiile în care principiul o singură China este un consens internațional toți cei care susțin și sprijină independența Taiwan nu fac de cât să genereze provocări la adresa suveranității Chinei. Câteva țări contină să mențină relații diplomatice cu Taiwan interferând în politica externă a Chinei. Cred că într-o zi va fi realizată o fotografie de familie cu întreaga comunitate internațională care să susțină principiul o singură China. Totul este doar o problemă de timp”, a afirmat ministrul Wang.

China, Africa și lumea arabă

Cooperarea și dialogul fac parte din propunerile de succes în diplomația promovată de China, propuneri care ajută la găsirea de soluții pentru problemele importante, fără ca Beijingul să intervină în deciziile sau politicile altor state, fără să intervină în teritoriul altor țări, a declarat ministrul wang Yi.
Acesta a subliniat că China nu va folosi forța, ci dialogul și consultările, evitând să alimenteze tensiunile. Analizând cu răbdare și imparțialitate, evitând dublul standar și egoismul, pot fi găsite soluții și demarate cooperări pe care toți oamenii le pot înțelege și asuma pentru că „toți oamenii au adevărul în suflet”, a declarat Wang.
Evidențiind că relația China-Africa este una prioritară în cadrul diplomației promvoate de Beijing, Wang Yi arătat că de peste 20 de ani ministrul chinez de externe face prima vizită externă, în fiecare an, în Africa. „Este un gest de susținere a Africii, împotiva colonialismului și sărăciei, iar de 15 ani China este cel mai mare partener economic al Africii”.

China susține o lume multipolară

China crede că într-o lume multiplolară în care există interese mutipolare și drepturi multipolare, în cadrul ordinii ordinea internaționale, moriv pentru care China propune soluții pentru guvernarea globală în care există diferite puncte de vedere, a declarat ministrul Wang Yi.
Acesta a arătat că lumea trebuie să se asigure că fiecare țară își are locul ei, pe baza Cartei ONU, în condițiile în care multipolaritatea nu însemană fragmentare sau construcția de multe blocuri mai mici. Pe acest fond, China este gata să coopereze cu toate țările, pentru o guvernanță globală mai justă și mai echitabilă, având la bază ONU și Carta ONU.
Inițiativa „O centură, un drum” (B&R), BRICS, ASEAN, OCS, Sudul global, sunt de asemenea teme de maxim interes pentru politicile externe ale Chinei, care urmărește pacea, prosperitatea, independența și înțelegerea comun.
„Astăzi, când Sudul global asigură lumii 40% din economia mondială, Sudul global nu mai este majoritatea tăcută. Vom căuta un viitor comun pentru prosperitate în unitate între țările din America de Sud, din Africa, din Asia, China continuând să acorde sprijin țărilor în curs de dezvoltare”, a mai afirmat ministrul chinez de Externe, Wang Yi

Autor: Dan Tomozei
Sursa: DanTomozei.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.