Este nevoie de PSD? Da, dar si de o opozitie solida de...

Este nevoie de PSD?
Da, dar si de o opozitie solida de stanga! (1)

0 130

Mileniul trei a inceput bine din punct de vedere al configurarii spectrului politic romanesc. A continuat insa prost. Exista un partid puternic in stanga esichierului politic si o dreapta in constructie (PD si PNL) care dadea semne de consolidare (Alianta D.A.). Cu siguranta cei ce au vazut aceste semne l-au ajutat pe Basescu sa strice tot.

Puterea Opozitiei ?
In 2010 PSD este pus sub o presiune tot mai mare, atat din interior cat si din exterior, “condamnat” sa demonstreze ca se poate face si Opozitie in Romania. Daca nu o va face, penalizarea din partea electoratului il va duce dupa urmatoarele alegeri generale, nu la guvernare ci langa pragul de intrare in Parlament.
Acest lucru nu va putea fi evitat decat in urma unei alte fraude masive si generalizate, pusa la cale de toata clasa politica actuala, dupa negocierea procentelor finale. Nu putem ignora ca aceasta s-a intamplat cel putin de doua ori de la caderea comunismului.
Revenind la OPOZITIE, singurii care au reusit sa faca ceva in acest domeniu au fost mai degraba “aripile” din partide decat partidele care nu se aflau in Palatul Victoria si in concluzie nici la Putere.
Social-democratul Adrian Nastase nota imediat dupa sarbatori, intr-o postare pe blogul personal, ca “PSD a devenit o formatiune mica, de rangul doi”, incapabila sa castige alegerile, intrucat si-a pierdut combativitatea, s-a destructurat organizatoric, avand prea multe centre de comanda, fata de PDL, care este mai bine organizat. Nastase isi incepe postarea amintind ca pe 6 decembrie 2009, partidul a pierdut alegerile prezidentiale, plasandu-se in felul acesta, „pentru macar trei ani, in opozitie”.
Ion Iliescu, inca o voce “auzita” in PSD face o evaluare cu tenta de recomandare: “opozitia va dura …cel putin pana la alegerile parlamentare”.

PSD intre doi fosti lideri si opiniile lor
Inceputul caderii PSD este mult mai vechi decat isi imagineaza multi anallisti. Cred ca putem sustine fara sa gresim prea mult, caderea PSD a inceput undeva dupa 1997 si a continuat cu numirea lui Cosmin Gusa ca secretar general. Lipsa de calitati organizatorice a acestuia, atmosfera care a imprimat-o intre membri si mai ales promovarea banului ca axa a relatiilor in partid, a convins un om ca Nastase (“ajutat” si de Ion Iliescu) ca se face o greseala prin mentinerea lui Gusa. Dar lantul greselilor a continuat cu fixarea “titanului” Octavian Cosmanca, “factotum” al conducerii PSD. Acesta nu putea sa faca altceva decat ceea ce stia sa faca si astfel a adus la conducere oameni si principii de la nivelul UTC-ist al PCR. Lent si pragmatic, vechii utc-isti (cei mai multi cu “ochi albastri”), actualii baroni locali si centrali, vopsiti in social-democrati, au luat locul celor care erau in partid din considerente ideologice de stanga. Aici partidul s-a rupt pentru ca in afara de “ai nostri” nimeni nu a mai avut loc in conducerea organizatiilor si chiar in partid iar democratia interna, Statul, au ramas vorbe goale, totul fiind inlocuit cu liberul arbitru al acestor fosti “mici” nomenclaturisti din linia a doua a PCR. Acesti baroni au mers pana acolo incat l-au tradat si pe Adrian Nastase in Turul 2 al alegerilor din 2004. PSD nu a putut continua dupa 1997 decat in tandemul Iliescu – Nastase. Atunci cand proprii membri nu au reusit sa mentina tandemul in echilibru si sa-l puna in slujba partidului, lucrurile au ajuns unde le vedem astazi : un PSD lipsit de consistenta, incapabil de a se bate cu sistemul ticalosit si aceasta pentru ca o buna parte a acestui sistem este ei l-au mosit.
Cum arata si mai ales cum va arata noua conducere a PSD, ramane o preocupare atat in interiorul PSD cat si inafara acestuia. Pana la urma ar trebui sa recunoastem ca acest partid a reusit de cateva ori sa dea tonul la innoire politica in Romania.
Adrian Nastase sustine ca orice discutie despre viitorul formatiunii trebuie sa inceapa de la acest esec in alegeri. Si asta pentru ca PSD-ul, care pana in 2004 a reprezentat partidul la care se raporta intreaga scena politica, a ajuns acum „la mijlocul grupei”, PDL-ul preluand acum pozitia dominanta.
Si Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, sustine intr-un interviu acordat ziarului „Gandul” ca pentru partid, nu mai este foarte importanta figura unui lider ca in anii ’90, ci o echipa de oameni care sa aiba autoritatea morala si politica de a conduce: „Acum nu mai e foarte importanta figura unui lider, pentru ca nu ne mai aflam in situatia anilor ’90. Acum e important sa se formeze o echipa de oameni care sa aiba autoritatea necesara, morala si politica de a conduce. Oameni credibili cu care sa se construiasca pe o temelie noua partidul, in noile conditii ale opozitie. O opozitie care va dura, cel putin pana la alegerile parlamentare”, a spus Iliescu, mentionand ca Adrian Nastase si Cristian Diaconescu trebuie sa faca parte din aceasta echipa.
Vasile Dancu considera ca Adrian Nastase are dreptate cand spune ca PSD este mai prost organizat decat PDL si ca nu va iesi repede din opozitie, considerand ca partidul are nevoie de o dezbatere interna serioasa si de o reformare pentru a iesi din „fundatura” si „groapa istoriei” in care se afla.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.