Este Uniunea Europeana, un factor autentic de stabilitate?
Criza datoriilor si situatia economica europeana…cam amestecata si disipata intre cele 27 de state,inca independente, sporeÅŸte popularitatea partidelor separatiste din Uniunea Europeană.
Regiuni minoritare din Spania, Marea Britanie, Belgia ÅŸi Italia,avantajate de istorie si de resursele solului si subsolului, nu se mai simt solidare cu zonele mai sărace de pe teritoriul ţării comune , dar vor să beneficieze, dar ca membri separati, de avantajele oferite în zona euro. Începând cu cel de-al doilea Război Mondial, ţările europene au considerat unitatea nationala ca cea mai bună modalitate de rezolvare a conflictelor.
Treptat, statele din Europa au acordat birocratiei Bruxelles-ului puteri sporite, iar odată cu introducerea monedei unice, s-a conturat si ideea unei altfel de unităţi politice, scrie Der Spiegel. În prezent, pe parcurs ce statele îÅŸi pierd tot mai mult din suveranitate, multe regiuni din Europa solicită independenÅ£a, pe astfel de bulversari mizand si alte zone minoritare din Europa.
O ScoÅ£ie independentă, cred separatistii cu fustanela, ar putea cunoaÅŸte o "epoca de aur", pe baza investitiilor britanice de zeci de ani ! Apelandu-se romantic la istorie, se amplifica faptul ca in Secolul 18, oraÅŸul Edinburgh, unul dintre centrele iluminismului din Europa, era mândru de titulatura sa de "Atena din Nord".
Acum scotienii au uitat de Grecia, dar vor o alta "repartitie" a veniturilor din economie. În ziua de astăzi, mulÅ£i au inteles că titulatura independenta ar putea fi din nou valabilă, dar din alte motive, cu care putini britanicii sunt de acord! NaÅ£ionaliÅŸtii susÅ£in că, ieÅŸită de sub conducerea euro-scepticilor englezi, ScoÅ£ia ar putea cunoaÅŸte o eră de aur ca stat independent.
Gandul lor este insa altul: Republica nou formată ar putea beneficia de una singură …de marile exploatari de petrol din Marea Nordului ÅŸi ar putea beneficia de introducerea monedei euro.