Estul Europei, tot mai atractiva turistic
Statele din Estul Europei, printre care si Romania, devin tot mai atractive pe plan turistic din cauza devalorizarii monedelor lor, Statele Unite nu sunt atat de rentabile pentru turistul european si este mult mai scump sa calatoresti in America Latina si in Marea Britanie, noteaza marti ABC, care reia prescurtat un articol de pe site-ul finanzas.com. Sa mergi vara la New York si sa cumperi tot felul de articole de vestimentatie si aparate electronice nu mai este atat de rentabil. Scaderea euro a devenit evidenta fata de dolar si alte monede. Inainte de imbarcarea spre o anumita destinatie, este bine sa se faca unele calcule.
Un grup de tari isi pastreaza totusi atractia turistica, in functie de monedele lor. Este vorba de cea mai mare parte a destinatiilor din Estul Europei, unde este mai ieftin sa calatoresti, sau cel putin la fel ca acum un an.
“Monedele lor sufera de anul trecut, pentru ca efectul de contagiere al proastei situatii din zona euro este total”, afirma Marian Fernandez, responsabil cu strategia al Inversis Banco.
“Continua sa fie rentabile calatoriile in Romania, Bulgaria, Ungaria sau in fostele republici sovietice Estonia, Letonia si Lituania. Este vorba de destinatii in plin avant, a caror principala atractie, pretul, este intarita prin cursul de schimb, adauga sursa citata. In plus, tendinta monedelor continentale poate persista in urmatoarele luni”, potrivit lui Marian Fernandez, de la Inversis.
“Refacerea va fi lenta”, subliniaza acesta. De aceea, cine intentioneaza sa calatoreasca la vara nu trebuie sa se teama de un curs valutar nefavorabil.
Coastele Croatiei sunt una dintre destinatiile care atrag cel mai mult atentia turistilor spanioli. In vara aceasta, preturilor atractive la cazare si servicii li se adauga devalorizarea monedei, kuna, care si-a pierdut 1,5 la suta din valoare in raport cu euro in ultimul an. Caderea acestei monede nu este spectaculoasa, dar este suficienta pentru ca euro sa nu piarda teren si sa fie un curs valutar mai rezonabil.
Relativ bine s-au comportat si alte monede europene pentru interesele turistilor spanioli: zlotul polonez si coroana ceha.
Aproape de zona euro, Marocul isi mentine atractivitatea turistica si economica, si-a marit numarul locurilor la hotel si pe cel al serviciilor. Moneda marocana, dirham, s-a devalorizat aproape cu 2% in ultimul an. La acestea se adauga preturile scazute din tara si extinderea ofertei de curse aeriene, ceea ce transforma Marocul intr-o destinatie preferata.
Totodata, comportamentul monedelor, preturile scazute si ampla oferta turistica transforma Tunisia si Turcia in destinatii turistice preferate.