Etern Romantic in Recitalul de la ora cinci pe 18 februarie 2009

Etern Romantic in Recitalul de la ora cinci pe 18 februarie 2009

0 235

Miercuri, 18 februarie, la ora 17,00, Opera Brasov si Muzeul „Casa Muresenilor” Brasov, va invita la „Recitalul de la ora cinci” – ETERN ROMANTIC.
Participa:
CRISTINA RADU – soprana
VITALII DUMITRU – bariton
SENA DUCARIU – pian
PETRUTA MANIUT – versuri

Spectacolul pregatit de cei patru artisti va cuprinde o serie de compozitori de talie internationala, extrem de diferiti ca genuri, dar a caror imbinare creeaza un eveniment cultural de neuitat ce nu trebuie ratat.
In program: A. Borodin, P. I. Ceaikovski, A. Grecianinov, E. Grieg, D. Kabalevsky, F. Lehar, S. Rahmaninov, R. Wagner.
Alexandr Porfirievici Borodin a fost un compozitor, chimist si medic rus de nationalitate georgiana.
Borodin face parte, alaturi de Balakirev, Rimski-Korsakov, Musorgski si Ceaikovski, din asa-numitul „Grup al celor Cinci”, care a stat la bazele scolii muzicale nationale ruse, din cea de-a doua jumatate a secolului XIX. In lucrarile sale, Borodin si-a indreptat atentia asupra filonului epic si istoric. Cel mai elocvent exemplu este opera „Cneazul Igor”, compusa pe un libret propriu in 1869
Opera lui Ceaikovski reprezinta o fericita sinteza intre operele clasice occidentale si traditia rusa, reprezentata in epoca si de Modest Petrovici Musorgski si de Grupul celor Cinci.
Grieg a luat melodiile folclorice si le-a suprapus peste tehnici cosmopolite intr-un idiom chromatic deosebit de condimentat. Acesta a compus mai ales forme mici, cu accent pe muzica pentru pian. De asemenea, muzica lui inclina spre creatia de salon.
Serghei Rahmaninov, unul dintre cei mai mari compozitori si pianisti din secolul al XX-lea. Hranit si crescut duhovniceste si muzical cu creatiile Traditiei Sfintei Biserici, Serghei Rahmaninov a compus muzica simfonica, dar care pastra in interiorul sau intim izvoarele psalticii strabune. El spunea catre cei care erau nedumeriti de inclinatia sa religioasa, despre dragostea sa fata de slujbele Bisericii: „Iubesc cantarea bisericeasca. Vedeti, precum cantul popular, asa si psaltica a slujit drept izvor primar a tot ceea ce muzica rusa a nascut“.
Richard (Wilhelm) Wagner, compozitor, dramaturg si teoretician al artei germane, unul din cei mai de seama reprezentanti ai romantismului muzical. geniul sau muzical s-a format si s-a relevat sub influenta muzicii lui Carl Maria von Weber, Wolfgang Amadeus Mozart si in special a simfonismului lui Ludwig van Beethoven.
Evenimentul este realizat cu sprijinul sponsorului permanent „BISTRO DE L’ARTE”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.