Eurobarometru: Discriminarea in UE 2008 – Romania

Eurobarometru: Discriminarea in UE 2008 – Romania

0 146

Romanii cred ca discriminarea pe motive de orientare sexuala este cea mai intalnita in Romania, in timp ce orientarea religioasa este cel mai putin deranjanta pentru ei, potrivit Eurobarometrului – „Discriminarea in UE 2008”, publicat la inceputul lunii iulie de Comisia Europeana. Mai mult, peste 40% dintre romani sustin ca au prieteni de etnie roma, in timp ce italienii si cehii sunt cei mai deranjati de aceasta etnie.
In timp ce toate formele de discriminare sunt in continuare percepute ca fiind larg raspandite la nivelul UE, studiul releva, totusi, un decalaj semnificativ intre indicatorii pentru Romania si media la nivel european.
Daca la nivelul Uniunii Europene discriminarea etnica este considerata de peste 60 la suta dintre respondenti drept cea mai frecventa forma de discriminare, studiul arata ca doar 40% dintre romani percep acest lucru in Romania. Aproape jumatate dintre conationalii nostri intervievati au indicat orientarea sexuala a individului drept cel mai des intalnit motiv de discriminare.
Totusi, cu exceptia Poloniei (52%), in majoritatea tarilor proaspat intrate in UE, discriminarea pe motiv de orientare sexuala este perceputa ca fiind slab raspandita, comparativ cu tarile mediteraneene (Grecia, Cirpu si Italia) si Portugalia, unde trei sferturi dintre respondenti au indicat o raspandire extinsa a discriminarii pe motive sexuale.
Doar unul din zece romani s-a simtit discriminat in ultimele 12 luni, in timp ce la nivel european media persoanelor care s-au simtit discriminate este de 15%. In asentiment cu perceptia celorlalti europeni, romanii s-au simtit cel mai des discriminati din cauza varstei, si apoi din motive etnice, religioase, dizabilitati sau orientare sexuala.
Studiul mai arata ca romanii nu sunt derajati de ideea ca vecinul lor sa fie o persoana cu dizabilitati sau de alta religie. In schimb, ei s-au aratat deranjati de ideea unui vecin homosexual, situandu-se cu mult sub media europeana. Romanii devin chiar mai reticenti cand vine vorba de alegerea prietenilor. Astfel, doar 37% sustin ca au prieteni cu disabilitati, comparativ cu o medie de 55% de la nivelul UE, si doar 3% dintre romani au prieteni homosexuali, fata de cele 34 de procente exprimate favorabil la nivel euopean.
Insa, cand vine vorba de etnia roma, doar 24% dintre europeni s-ar simti confortabil cu un vecin de etnie roma. Astfel, 47% dintre italieni si cehi spun ca ar fi foarte deranjati daca langa ei ar locui cetateni de etnie roma, in timp ce, la pol opus, polonezii si suedezii gasesc confortabila prezenta acestora in proportie de 58% si, respectiv, 52%.
Romania se afla undeva la jumatatea clasamentului, sub media europeana in privinta tolerantei fata de aceasta etnie, cu un procentaj de 20%. Cu toate astea, 42% dintre romani afirma ca au prieteni de etnie roma, dar cel mai mare procent la acest capitol il intalnim printre bulgari: 47%.
Pe de alta parte, asemenea celorlalti cetateni ai Uniunii Europene, din randul minoritarilor, romanii ar accepta cel mai usor un lider apartinand unei minoritati religioase sau o femeie.
In ce priveste oportunitatile de angajare, majoritatea romanilor sunt de acord cu ideea de a oferi oportunitati egale la angajare, indiferent de varsta sex, origine etnica sau religie.

Studiul Eurobarometru „Discriminarea in Uniunea Europeana 2008” a fost realizat pe un esantion de peste 26 de mii de cetateni din toate statele Uniunii Europene, in perioada 18 februarie – 22 martie 2008.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.