Europa Centrala si de Est va iesi din criza in 2010

Europa Centrala si de Est va iesi din criza in 2010

0 339

Economia si sectorul bancar din Europa Centrala si de Est vor trece printr-o recesiune dura in 2009, urmata de o stagnare in 2010 si o relansare in 2011, au apreciat vineri analistii economici prezenti, la Viena, la cea de a treia editie a Forumului bancar pentru tarile din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si Europa Centrala si de Est.

Romania recesiune tot anul 2009
In cazul Romaniei, analistii sustin ca economia isi va reveni incet si, desi 2009 vom avea o recesiune, anul 2010 va fi unul in care se va inregistra o crestere economica, chiar daca va fi vorba de una modesta.
‘Exista semnale ca relansarea se apropie, urmand ca punctul de inflexiune sa fie undeva in trimestrul al doilea sau al treilea al acestui an’, a apreciat Melania Hancila, sef department Cercetare si Strategie la Volskbank Romania. In opinia sa, in trimestrul al adoilea si al treilea al acestui an Produsul Intern Brut al Romaniei se va contracta cu 3,5 si chiar 4,0 procente in ritm anual, dar in ultima parte a acestui an vom avea o crestere economica pozitiva, iar anul viitor Romania va inregistra o crestere economica de 1,5 procente.
Indicatorii care sa sprijine acest punct de vedere vin atat de pe piata burisera si din analiza evolutiei cursului de schimb. Melania Hancila crede ca in cursul acestui an leul va inregistra o depreciere lenta si o stabilizare undeva peste nivelul de 4,0 lei pentru un euro. Un alt indicator este oferit de evolutia CDS-urilor obligatiunilor guvernamentale, care in trimestrul IV 2008 au inregistrat o crestere de 800 puncte de baza, iar in prezent sunt la jumatate, in jurul a 400 puncte de baza.
Referindu-se la sectorul bancar romanesc, Melania Hancila a apreciat ca este un sistem stabil si solid care nu prezinta riscul de default sau bailout. In plus, bancile sunt interesate sa finanteze economia reala.
‘Problema actuala este o problema de incredere si nu una de lichiditate’, crede Melania Hancila. Intrebarea este daca bancile vor opta sa mentina banii la Banca Nationala si sa nu isi modifice structura creditelor, sau vor opta sa-si assume riscuri dar sa-si modifice structura creditelor.

In Europa Centrala si de Est nu va fi o croza …asiatica
In ce priveste situatia generala in Europa Centrala si de Est, Fabio Mucci, senior economist UniCredit Group, a estimat ca in majoritatea tarilor din regiune procentul creditelor neperformante (NPL) din totalul creditelor se va dubla in 2009. Cu toate acestea, Stefan Maxian, analist sef Raiffeisen Centrobank AG crede ca nu vom avea o criza „asiatica” in Europa Centrala si de Est, adica una in care procentul creditelor neperformante va ajunge la 30 la suta din totalul creditelor. Unul dintre motive este si acela ca Europa Centrala si de Est a avut deja mai multe minicrize structurale. In plus, in prezent exista instrumente de management al riscurilor foarte bune si, spre deosebire de situatia din anii 1990, in CEE nu mai exista in prezent mari complexe industriale legate de o banca. In opinia lui Stefan Maxian, procentul NPL se va dubla dar va ajunge pana la un nivel de 10-15 procente. In cazul Romaniei, Melania Hancila crede ca procentul creditelor neperformante va fi undeva peste 10 procente din totalul creditelor.

Realansare, incredere si finantare pe termen lung
In ceea ce priveste conditiile necesare pentru relansarea economica, Stefan Maxian crede ca importante sunt restabilirea increderii in sistemul financiar si increderea in restabilirea finantarii pe termen lung. Spre deosebire de acesta, Ralf Wiegert, senior economist, HIS Global Insight, considera ca nu sectorul bancar va fi un factor primordial pentru relansarea economica, ci aceasta va incepe mai intai in economia reala.
Asociatia Bancara pentru Europa Centrala si de Est (BACEE) este o organizatie infiintata in anul 1996, care reuneste mai multe institutii financiare. Zilele acestea are loc la Viena cea de a treia editie a forumului bancar pentru din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si Europa Centrala si de Est, discutiile concentrandu-se pe furnizarea de stabilitate pentru sistemul bancar in conditiile crizei globale.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.