Europa: criza cartilor de credit se extinde
Criza cartilor de credit, care a provocat pierderi de milioane de dolari in Statele Unite ale Americii, s-a extins si in Europa, unde se asteapta, de asemenea, un val de incapacitate de plata in randul consumatorilor, informeaza agentia EFE.
Conform unui studiu al Fondului Monetar International, citat de Financial Times, un procent de circa 14 la suta din cele 1.900 miliarde dolari reprezentand datoria consumatorilor americani nu va putea fi recuperat de catre bancile creditoare.
FMI a calculat ca, in Europa, bancile nu vor putea recupera sapte la suta din cele 2.400 miliarde dolari datorate de consumatori, din care o mare parte provine din Marea Britanie, tara europeana cu cel mai mare numar de titulari de carti de credit.
Organizatia britanica National Debitline afirma ca a primit in mai 41.000 de apeluri de la persoane preocupate de imposibilitatea de a-si plati datoriile, fata de 20.000 in perioada similara a anului trecut.
In SUA, neplata datoriilor in contul cardurilor de credit a crescut drastic in ultimele luni, din cauza crizei si a cresterii somajului.
O serie de banci, precum Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase si Wells Fargo, alaturi de American Express, au suferit pana acum pierderi de miliarde de dolari in contul cardurilor de credit emise si sunt constiente ca acestea vor creste.
De asemenea, in Marea Britanie, analistii se asteapta la noi cazuri de neplata, pe masura cresterii indicelui somajului si a numarului de falimente, care au totalizat 29.774 in primul trimestru al anului.
Barclays, care are 11,7 milioane clienti la serviciul de carduri Barclaycard, a anuntat in mai ca numarul cazurilor de neplata a crescut in primul trimestru al acestui an, fenomenul afectand, de asemenea, si Lloyds Banking Group.