Europa – pionierul tranzitiei catre web 3.0

Europa – pionierul tranzitiei catre web 3.0

0 289

Raportul Comisiei a prezentat, in premiera, un nou indice de performanta in materie de broadband (IPB) care compara performantele nationale privind viteza transferului broadband, pretul, concurenta si acoperirea. Potrivit indicelui, Suedia si Tarile de Jos se situeaza in fruntea clasamentului broadband din Europa, care completeaza indicele de penetrare a internetului broadband utilizat in mod traditional de autoritatile de reglementare in domeniul telecomunicatiilor.
„Internetul viitorului va schimba radical societatea noastra”, a declarat, cu aceasta ocazie, Viviane Reding, comisarul pentru societate informationala si mass-media. „Web 3.0 inseamna comunicatii nelimitate, „oriunde si oricand”, in scopuri de afaceri, agrement, socializare, prin intermediul unor retele rapide, fiabile si sigure. Web 3.0 reprezinta sfarsitul distinctiei dintre liniile mobile si cele fixe si prevesteste un salt de zece trepte pe scara universului digital pana in 2015. Europa poseda cunostintele necesare si retele de inalta capacitate pentru a se pozitiona in fruntea acestei transformari. Trebuie sa ne asiguram ca Web 3.0 este creat si utilizat in Europa”, a adaugat comisarul.

Noile aplicatii tehnologice vor necesita o acoperire internet totala
Oportunitatile pentru intreprinderile din UE vor fi enorme, cu conditia sa se investeasca suficient in accesul la retelele broadband de mare viteza si in sprijinirea inovarii si a cercetarii. Potrivit comunicarii Comisiei, UE trebuie sa stimuleze investitiile in accesul la noua generatie de retele broadband.
De exemplu, trebuie incurajata implicarea autoritatilor locale care ar putea facilita accesul la conducte (sau instalarea de noi conducte) in cursul lucrarilor de infrastructura, conducte care sa adaposteasca retelele de fibra optica pentru comunicatii broadband de mare viteza. De asemenea, trebuie incurajata concurenta in domeniul serviciilor de internet, prevenirea practicilor neloiale de restrictionare a optiunilor la indemana consumatorilor, pastrarea increderii consumatorilor in utilizarea internetului si finantarea cercetarii in ceea ce priveste internetul viitorului.
Utilizatorii europeni ai internetului au acces din ce in ce mai mult la servicii de internet tot mai rapide si mai avantajoase. La sfarsitul lui 2007, jumatate dintre acestia aveau acces la servicii broadband de peste 2 megabiti pe secunda (MBps), o viteza de transfer de doua ori mai mare decat cea disponibila cu un an inainte si care suporta aplicatii de televiziune prin internet. Retelele broadband acopera 70% din populatia rurala din cele 27 de state membre UE, apropiindu-se de gradul de acoperire totala (93%). In ultimul an, gradul de acoperire broadband a zonelor rurale in UE-25 a crescut cu 8 puncte procentuale.
Toate acestea indica faptul ca utilizatorii vor beneficia in curand de o noua generatie a internetului, iar avantajele acestuia pentru economia Europei sunt evidente. In 2007, un sfert de milion de europeni foloseau site-uri 2.0, iar aplicatiile comerciale bazate pe retelele de socializare se afla in plina dezvoltare. In perioada 2006-2011, se preconizeaza o crestere de 15% a pietei mondiale de programe de software comercial prin internet.
Noile aplicatii tehnologice vor necesita o acoperire internet totala. Internetul „obiectelor” permite interactiunea la distanta intre masini, vehicule, aparate, senzori si multe alte echipamente. Gratie acestuia, este posibila deja existenta titlurilor de transport electronice si va fi posibil schimbul de informatii intre echipamentele mobile pentru efectuarea platilor sau obtinerea de informatii. Conform previziunilor, un miliard de telefoane vor fi dotate cu astfel de tehnologii pana in 2015.

O concurenta insuficienta poate intarzia investitiile in tehnologiile avansate
Comunicarea este insotita de un nou indice de performanta in materie de broadband care permite comparatii in ceea ce privette concurenta, acoperirea, viteza si calitatea accesului la internet pe intreg teritoriul Europei. Acest indice arata ca, datorita unui mediu de investitii deschis si competitiv, UE este deja bine pozitionata pentru a exploata oportunitatile oferite de broadband.
Potrivit indicelui, Suedia si Tarile de Jos se situeaza in mod evident in fruntea clasamentului UE, datorita unui mediu concurential, cetatenilor instruiti si firmelor care detin competentele necesare pentru utilizarea unor servicii avansate. In schimb, o concurenta insuficienta poate intarzia investitiile in tehnologiile avansate, determinand cresterea preturilor. De asemenea, factorii sociali, precum lipsa competentelor informatice, raspandirea limitata a computerelor personale, finantarea insuficienta a sectorului TIC par a fi bariere semnificative in calea progreselor viitoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.