Europarlamentarii si un comportament mai …VERDE !
Abonamente la transportul in comun, reducerea consumului de apa si hartie, folosirea „becurilor economice” acasa – acestea sunt doar cateva dintre demersurile pe care europarlamentarii vor sa le adopte pentru a oferi un exemplu in lupta impotriva incalzirii climatice.
Europarlamentarii isi propun sa isi reduca „amprenta de carbon” cu 30% pana in 2020, au anuntat miercuri lideri ai PE. UE si-a fixat ca obiectiv pana in 2020 reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Responsabilitatea protectiei mediului trebuie sa fie un efort comun, depus atat de catre sectorul industrial, care produce 40% din emisiile de gaze cu efect de sera, cat si de catre puterile publice sau de catre simplii cetateni.
Parlamentul European, care are 20 de imobile, cu o suprafata totala de un milion de metri patrati, in trei orase diferite – Bruxelles, Strasbourg si Luxemburg – ia parte la incalzirea planetei prin consumul ridicat de energie, de hartie, apa si prin utilizarea unor mijloace de transport poluante.
Decizia de a nu folosi in cladirile PE decat electricitate „verde” a determinat o reducere cu 17% emisiilor de gaze cu efect de sera, arata biroul de presa al Parlamentului.
Urmeaza sa fie luate si alte decizii pentru a institui anumite actiuni „verzi”: abonamente la mijloacele de transport in comun pentru europarlamentari si pentru angajatii PE, achizitionarea de autovehicule hibride pentru parcul de masini si folosirea tehnologiei pentru videoconferinte.
Concomitent, PE si-a propus sa amelioreze modul in care isi gestioneaza deseurile si sa gaseasca o modalitate prin care sa reduca considerabil consumul de apa si hartie.
Decizia adoptarii unui plan de actiune in acest sens a cfost luata in mai 2007, cand Grupul Verzilor a facut public un studiu in care acuza ca Parlament European, care are cu doua sedii – la Bruxelles si la Strasbourg -, contribuie la o crestere substantiala a emisiilor de CO2. Raportul demonstra ca naveta europarlamentarilor intre cele doua orase timp de patru zile pe luna presupune emisii de aproximativ 20.000 de tone de CO2 pe an, echivalentul a 13.000 de drumuri dus-intors Londra si New York.
Au mai fost semnalate si alte nereguli in cadrul PE, cum ar fi incalzirea parcarii institutiei.