Excroci imobiliari in sutana

Excroci imobiliari in sutana

0 2044

Manariile imobiliare care se fac in Brasov nu mai sunt de mult o noutate. Nici macar unii dintre preoti nu au putut sa reziste ispitei de a invarti niscaica imobile. Doua fete bisericesti din judetul Brasov, Aurel Colceriu si Aurelian Reit, au trecut pe numele lor, prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe, trei case parohiale. Una din case a fost cumparata la un pret de nimic si transformata, ocazional, in pensiune turistica. Din celelalte case, preotii, ajunsi proprietari cu acte in regula, au dat afara chiriasii, desi acestia aveau contract pana in 2008.


Casa de 2400 euro



Aurelian Reit are un imobil in localitatea Tohanul Nou, acolo unde a fost preot o vreme. Casa parohiala ingrijita si renovata de enoriasi si-a trecut-o pe nume, iar acum o inchiriaza ocazional turistilor. Satenii spun ca acesta a avut grija ca la plecare sa isi treaca pe nume ilegal casa parohiala, pentru care biserica platise chirie ani de zile. Felicia Zlatescu, o locuitoare din Tohan, dclara: „Cineva l-a ajutat? Singur, ca a facut facultatea de drept si cu primarul, el stie cum a facut, nu ne-a dat niciun fel de dare de seama, de explicatie, nimic, nimic, nimic”.


Casa din Tohan sta goala pana de sarbatori, cand pare-se, se umple de turisti. Are doua corpuri si o gradina de 700 de metri patrati. A costat 83 de milioane de lei vechi, adica in jur de 2400 euro.


Vecinii spun ca exista o placuta pe care scria „Casa Parohiala”, care a disparut, dupa ce preotul si-a pus cladirea pe numele lui, stergand in acte platile facute de catre biserica fostului proprietar, RIAL si cumparand-o apoi pe mai nimic. Ioan Moloca epitrop, declara: „N-am avut acces la acte pana nu a venit noul popa si abia acum au descoperit ca stersese cu pasta corectoare”. Actualul preot paroh din Tohan, Ioan Manea,spune: „Am facut mai multe demersuri sa obtinem casa si un consilier al lui Antonie Plamamadeala, Dumnezeu sa-i ierte ca au murit amandoi, mi-a promis ca daca renunt la proces imi da inapoi banii pe casa”. Preotul paroh ramas la Tohanul Nou sta in chirie. Aurelian Reit a mai obtinut o casa, de data aceasta in Brasov, pe strada Ilie Birt, unde locuise fostul preot de la Biserica Sf. Treime.


Amenda pentru demolarea facuta de altul


Tot pe strada Ilie Birt, la numarul 8, se afla o casa noua, din caramida, itnca itn contructie. Cladirea apartine preotului Aurel Colceriu si a fost construita pe terenul unei foste case parohiale, obtinuta de acesta itn urma cu doi ani. Cu toate ca era monument istoric, Colceriu a demolat cladirea veche si a dat afara chiriasii care locuiau acolo ,sotii Maria si Marius Gal. Desi acestia aveau contract pana itn 2008. ITn vara lui 2004, chiriasii s-au trezit ca li s-a smuls ceasul de gaz de pe casa si li s-a spus sa paraseasca imobilul. Marius Gal este pensionat de boala. „Acum doi ani, itn august, am fost nevoiti sa plecam. Nu ne-a itntrebat nimeni daca vrem sa ne cumparam locuinta sau nu, desi cred ca am fi avut dreptul. S-a spus ca este o cladire insalubra, ceea ce nu era adevarat. Toate casele de pe strada sunt trecute la monumente istorice, itnsa nu se stie de ce, tocmai aceea nu aparea nicaieri. Am mers la Doru Munteanu, ce pe atunci era sef la Cultura, si mi-a aratat ca nu aparea la el itn evidente, ceea ce ma mira, pentru ca era din anul 1817 casa. Venisera si din Sibiu, de la Culte, si-au fost mirati sa vada ca a fost demolata. Ba mai mult. Noi am plecat itn august, iar itn octombrie am primit o amenda de 70 de milioane de la Primarie, pentru ca as fi demolat casa, ceea ce fireste ca nu aveam cum s-o fac, ci noul proprietar. Am depus o declaratie pe propria raspundere prin care am aratat ca nu am legatura cu demolarea. Noul proprietar si-a ridicat o casa noua de caramida. I-am spus preotului ce s-a itntamplat, si mi-a spus ca nu-l intereseaza”, spune Maria Gal.


ITn 2005, sotii Gal au depus la Primarie o cerere prin care solicitau anularea avizului de demolare eliberat lui Aurel si Anei Colceriu, chiar de catre aceeasi institutie, la solicitarea Consiliului Judetean. Au solicitat autoritatilor sa nu elibereze aceasta autorizatie de demolare si construire, pana cand actualii proprietari „nu ne vor asigura un spatiu de locuit corespunzator”, cum se arata itn adresa oficiala, ceea ce nu s-a itntamplat. Ba mai mult, itn adresa se arata ca Maria Gal aveau contract de itnchiriere valabil pana itn martie 2008. Prin urmare, mai este chiriasa itntr-o locuinta care nu mai exista fizic.


Casa donata de un enorias bisericii, ajunsa itn proprietatea preotului


Tot itn anul 2005, Marius Gal a solicitat ajutorul Patriarhiei, prin care arata ca locuise opt ani itn imobilul de pe strada Cpt. Ilie Birt nr. 8, „casa donata bisericii de catre un enorias, care pana itn toamna anului 2004 a apartinut Parohiei Sf. Treime din Schei”, se arata itn adresa trimisa. „ITn toamna anului 2004, preotul Colceriu Aurel a convocat comitetul bisericesc unde, motivand faptul ca biserica nu mai dispune de fondurile necesare itntretinerii imobilului, reuseste sa obtina acordul comitetului de scoatere la vanzare a imobilului. Odata cu obtinerea acordului de vanzare, a fost gasit si un cumparator, nimeni altul decat acelasi preot Colceriu”, spunea Marius Gal itn reclamatia trimisa la Patriarhie. Nu au primit raspuns. Urmarea: orice trecator poate vedea la adresa cu pricina o cladire nou nouta, din caramida rosie, la care se mai lucreaza itnca. Sotii Gal s-au mutat la rude, itntr-o casuta din Schei. Cum n-au bani sa se judece, n-au mers mai departe, mai ales si ca Marius Gal este pensionat de boala.


Citatii si reclamatii la Politie


Un alt brasovean va fi nevoit sa plece din casa itn care 11 ani a locuit cu chirie, cladire ce apartine parohiei Bisericii Sf. Treime. Marius Luca iti acuza pe preotii Aurel Colceriu si Aurelian Reit, ca au dat mai multi oameni afara din case, ca sa si le treaca pe numele lor.Barbatul mai locuieste itnca, cu sotia si copilul, itntr-o locuinta de pe strada Vasile Saftu nr. 57, itn aceeasi curte cu preotul Aurel Colceriu. De anul trecut nu i s-a mai prelungit contractul de itnchiriere, iar acesta este convins ca parintele iti poarta sambetele pentru ca vede ce nereguli se petrec la biserica Sf Treime. Conflictele itntre cele doua familii dureaza de mai multi ani.


„ITn 2002, doi politisti au intrat la mine, fara mandat, ca sa faca perchezitie. Au motivat ca s-au furat din vecini o bicicleta si o combina. I-am lasat. Nu au putut sa-mi explice de ce cautau bicicleta prin lenjeria sotiei mele. Nici acum nu stiu sigur ce s-a itntamplat atunci, cine i-a trimis, doar ca data coincide cu unele discutii purtate cu preotul Colceriu, legate de banii otinuti de sponsorizare pentru renovarea picturilor bisericii”, spune Marius Luca. ITn toamna lui 2004, acesta a primit o citatie la Politie.


„Am fost itntrebat ce tot am cu popa. Anul trecut, din nou am primit citatie la Politie, unde am fost itntrebat acelasi lucru. E adevarat, au existat mai multe schimburi de jigniri itntre noi doi, itn curte. Anul trecut am depus eu o reclamatie itmpotriva sotiei preotului, pentru ca mi-a hartuit verbal copilul. Politistii au spus ca nu exista probe, si mi s-a recomandat sa ma adresez instantei de judecata. Pe 16 februarie anul acesta, am auzit de la oameni ca as fi batut-o pe preoteasa, apoi cica sotia mea ar fi lovit-o. Din nou am primit citatie la Politie, am itnteles totusi ca si-ar fi retras plangerea. Oricum, intentionez s-o dau itn judecata pentru calomnie”, marturiseste Marius Luca.


Batrana data afara dintr-un viitor azil de batrani


Preotul Aurel Colceriu spune ca a procedat legal. „Intentionez sa deschid un camin de batrani itn curtea casei. Nu am itncalcat legea. Am vorbit si cu parintele Reit, si de comun acord am stabilit sa nu mai acordam interviuri itn perioada postului”, a spus acesta.


Marius Luca nu e convins ca se va deschide totusi acel camin, mai ales ca mai exista unul, imediat langa, itn curtea bisericii. „ITn curte mai locuieste si o batrana itn varsta de peste 70 de ani. Am itnteles ca i s-a cerut si ei sa plece. Prin urmare batrana ar trebui sa ramana pe drumuri ca sa se deschida acolo azil de batrani. E absurd. Nu sunt de rea credinta, dar chiar nu am unde sa ma duc. Am investit multi bani itn locuinta, pot sa demonstrez cu acte semnate chiar de preot. Intentionez sa cer despagubiri de 15.000 de euro”, spune Marius Luca. Acesta a solicitat Consiliului Local o locuinta sociala, itnsa nu i s-a aprobat cererea.


Ana Mazarache are 79 de ani. Nu a aflat nimic de itnfiintarea viitorului azil. „Nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa ma mut, si nu plec pana nu primesc hartie. N-am unde sa ma duc, sunt batrana”, a spus aceasta.


Reclamatii la Mitropolie, Patriarhie si Ministerul Justitiei


Brasoveanul a depus mai multe plangeri si reclamatii itmpotriva preotului Colceriu, la Mitropolia Ardealului si la Ministerul Justitiei. Dupa trei petitii depuse la Arhiepiscopia Sibiului, a primit vizita unui inspector, dar doar dupa ce a despus reclamatie si la Patriarhie. „A venit un inspector din Sibiu, anul trecut, care a scris itn constatare ca nu exista rea credinta din partea proprietarului cladirii itn privinta evacuarii, existand un studiu de fezabilitate pentru un camin de ocrotire sociala, depus spre aprobare la Ministerul Culturii si Cultelor. Dar itn acelasi timp vreau sa spun ca itn cladirea itn care locuieste preotul, a aparut din senin un SRL, care nu stiu cu ce se ocupa. In plus toti scheienii stiu ca cei doi preoti si-au trecut pe numele lor doua case de pe strada Ilie Birt, ce apartinusera parohiei”, spune Marius Luca.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.