Exista Fondul social european?

Exista Fondul social european?

0 232

O treime dintre europeni (33 la suta) cunosc Fondul social european (FSE), principalul instrument de sprijin al UE pentru cei care ar putea sa isi piarda locul de munca din cauza crizei, in timp ce, in Romania, 78 la suta dintre cei chestionati au declarat ca nu au auzit de Fondul social european, se arata intr-un sondaj dat publicitatii vineri de Comisia Europeana.
Conform sondajului, 61 la suta dintre europeni considera ca sunt de asteptat si alte efecte ale crizei economice asupra locurilor de munca, in timp ce 28 la suta cred ca punctul critic a fost atins. In Romania doar 19 la suta dintre cei intervievati cred ca punctul critic a fost atins, in timp ce 58 la suta considera ca partea cea mai grea a crizei economice nu a trecut inca.
O treime dintre europenii care muncesc (32 la suta) sunt “foarte ingrijorati” ca si-ar putea pierde locul de munca in viitor, in timp ce si mai multi sunt ingrijorati in legatura cu faptul ca partenerul lor (38 la suta) sau copii (47 la suta) si-ar putea pierde locul de munca. Nivelul ingrijorarii este strans legat de pierderile de locuri de munca raportate, cetatenii tarilor in care s-au pierdut cele mai multe locuri de munca sunt si cei mai ingrijorati cu privire la noi reduceri de personal.
”Este de inteles ca europenii sunt ingrijorati cu privire la impactul crizei asupra locurilor lor de munca si asupra familiilor”, a declarat Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimír ©pidla.
”Iata de ce s-a trecut la actiune la nivel european inca de la inceputul crizei pentru limitarea impactului acesteia asupra locurilor de munca. Am introdus recent microcredite pentru persoanele care doresc sa isi initieze propria afacere, am introdus 100 la suta finantare din FSE pentru urmatorii doi ani pentru a permite formarea continua a lucratorilor si am cerut statelor membre sa disponibilizeze cinci milioane de locuri de ucenicie pentru tinerii care termina scoala. Aceste masuri vor ajuta la mentinerea locurilor de munca ale europenilor si ii vor ajuta sa gaseasca alte locuri de munca daca il pierd pe cel detinut in prezent”, a adaugat comisarul european
In ceea ce priveste rolul UE in ocuparea locurilor de munca, 52 la suta dintre europeni considera ca acesta este pozitiv, iar procentajul creste considerabil atunci cand intra in discutie aspecte specifice. 78 la suta dintre respondenti cred ca UE are un rol pozitiv in imbunatatirea accesului la educatie si formare, 76 la suta in promovarea egalitatii intre femei si barbati si 72 la suta in crearea de oportunitati pentru locuri de munca si in lupta impotriva somajului.

Conform rezultatelor sondajului, aproximativ 3,5 la suta dintre europenii care muncesc au trecut ei insisi prin experienta pierderii locului de munca din cauza crizei economice. Cel mai greu lovite sunt Letonia, Lituania, Spania si Irlanda, in timp ce in Luxemburg, Grecia si tarile de Jos pierderile de locuri de munca au fost, prin comparatie, mai mici.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.