Experiment fara pericole?

Experiment fara pericole?

0 585

Cercetatori romani resping speculatiile privind pericolele experimentului privind recrearea Big Bang-ului
Cel mai mare si cel mai scump experiment stiintific din toate timpurile menit sa recreeze conditiile existente in momentul Big Bang-ului, va incepe azi, miercuri, 10 septembrie, la Centrul European pentru Cercetari Nucleare de la Geneva, pe fondul unor vii comentarii la nivel mondial privind riscul aparitiei de gauri negre ce ar pune in pericol insusi destinul omenirii.
Experimentul – ce a presupus o investitie de circa opt miliarde de dolari si contributia a circa 6.000 de cercetatori din 80 de tari – consta in punerea in functiune a unui accelerator de particule – Large Hadron Collider, un tunel de 27 de kilometri – la 100 de metri in subteran, la granita dintre Franta si Elvetia.
„Ca expert in siguranta nucleara pot afirma ca experimentul nu prezinta nici un risc. Cred ca cei care sunt ingrijorati de aceste experimente se inseala in evaluarea lui, intrucat nu are nici o legatura cu crearea unor eventuale gauri negre, ci doar cu o actionare mai ampla a unor particule pentru studiul fundamental al materiei”, a declarat pentru AGERPRES Lucian Biro, expert in siguranta nucleara, fost presedinte al Comisiei Nationale pentru Activitati Nucleare /CNCAN/.
Acesta a subliniat ca experimentul a fost programat cu mult timp in urma si nu a creat nici un fel de probleme. „Planurile experimentului au existat de mult timp si nimeni nu a zis nimic, dar acum s-au trezit foarte multi sa faca tot felul de afirmatii. Eu consider ca experimentul nu are nici o legatura cu eventualele gauri negre”, a adaugat Biro.
La randul sau, Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, a declarat si el pentru Agerpres ca experimentul de miercuri nu va genera cutremure si nici gauri negre in Univers, iar reactiile fata de acest experiment care va recrea conditiile existente in momentul Big Bang-ului sunt exagerate.
In schimb, Otto Rossler, unul dintre cercetatorii care incearca sa opreasca desfasurarea experimentului, sustine ca experimentul ar putea genera teoretic aparitia de gauri negre, iar una dintre aceste potentiale gauri negre ar putea ajunge la o asemenea dimensiune incat ar putea absorbi Pamantul. Rossler face parte dintr-un grup care a atacat proiectul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului argumentand ca experimentul incalca dreptul fundamental al omului la viata.
Totusi, sunt slabe sansele ca momentul apropiat de punere in functiune a „masinii timpului” sa fie amanat, in ciuda faptului ca Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN) a admis ca proiectul va crea gauri negre. CERN nu le considera periculoase, explica Rossler.
Supraveghetorii experimentului resping aceste speculatii. Un raport dat publicitatii in prima parte a anului dadea asigurari ca experimentul nu implica riscuri pentru populatie.
„De-a lungul a miliarde de ani, natura a generat pe Pamant coliziuni intre particule cat un milion de astfel de experimente – si planeta continua sa existe”, se arata in raport. Mai mult, durata de viata a gaurilor negre de mici dimensiuni este „foarte scurta”, adauga documentul citat.
Primele “salve” de protoni vor fi lansate in tunel pentru testarea puterii celor mai mari magneti superconductori din lume. Abia peste o luna va avea loc si cel mai important moment al experimentului, cand se vor produce coliziuni intre pachete de protoni a caror viteza va ajunge la 99,9% din viteza luminii.
Se asteapta ca LHC sa genereze 600 de milioane de coliziuni pe secunda, lucru ce ar putea facilita nasterea unor particule niciodata observate pana in prezent, printre care si bosonul Higgs, asa-zisa ‘particula a lui Dumnezeu’.
Reprezentantii Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN) – citati de The Gleaner si Science Daily – au negat riscul aparitiei gaurilor negre – versiuni subatomic ale stelelor cazatoare, care au o gravitatie atat de puternica incat pot atrage inauntru planete si alte stele. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.