Experti de la Washington: Romania si Bulgaria sub presiunea propagandei ruse!

Experti de la Washington: Romania si Bulgaria sub presiunea propagandei ruse!

0 316

Propaganda generata de Rusia in Romania si Bulgaria exploateaza coruptia, inegalitatea dintre veniturile populatiei, precum si paturile sociale care nu au beneficiat de aderarea la Uniunea Europena, avertizeaza un think tank de la Washington.
„In Romania si Bulgaria, propaganda generata de Kremlin exploateaza persistenta proastei guvernari, omniprezenta coruptiei oficiale, inegalitatea tot mai mare dintre veniturile populatiei  si largirea paturilor sociale care nu au beneficiat in mod semnificativ de aderarea la UE” – scriu analistii Janusz Bugajski si Peter B. Doran, de la Center for European Policy Analysis.

Analiza de la Washington, sub titlul „Imperativele de la Marea Neagra”, mai arata ca Romania „se lupta sa tina sub control coruptia, sa creasca  transparenta in adminisratie si sa isi puna la punct cadrul sau slab de reglementare, care a inhibat investitii mari in industria militara si continua sa impiedice dezvoltarea tehnologica”. Regiunea Marii Negre
De asemenea, Rusia manipuleaza aprovizionarea cu energie si aceste contracte cu tarile din regiunea Marii Negre pe sistemul „zaharelul si batul”.
Referitor la Bulgaria, studiul CEPA mentioneaza vulnerabilitatea energetica fata de Rusia, precum si politica externa si relatia cu Rusia in continua schimbare in functie de modificarea puterii de la Sofia.
„Bulgaria este deosebit de vulnerabila din cauza dependentei sale mari de combustibilii fosili din Rusia” – se mai arata in analiza CEPA.
Analistii de la Washington ofera ca solutii pentru intarirea NATO in zona Marii Negre cresterea importantei economice a portului Constanta, fructificarea cunostintelor din Romania si Bulgaria in domeniul securitatii cibernetice, precum si utilizarea centrului NATO de excelenta in HUMINT (informatii obtinute din surse umane), aflat la Oradea.
„Porturile Constanta (Romania) si Batumi (Georgia) ar putea juca un rol major in comert si investitii economice. Investitii mai mari pot fi alocate securitatii cibernetice, profitand de bagajul de cunostinte tehnologice romanesc si bulgar. Mai multe resurse sunt necesare pentru activitatile militare cibernetice, prin care militarii romani si bulgari sa fie mai bine pregatiti sa participe la eforturile comune ale NATO pentru a combate atacurile cibernetice” – scriu analistii de la Washington.

Alte idei din analiza CEPA:

  • „NATO nu a dezvoltat o arhitectura eficienta de securitate a Marii Negre, care ar putea descuraja avansul Rusiei. Marea Neagra nu a fost o prioritate pentru Washington, in timp ce Turcia-  vechiul stat NATO din regiune – a fost precauta fata de implicarea statelor litorale intr-un aranjament de securitate maritima”.
  • „Proiectiile Moscovei de putere maritima pot impiedica fortele expeditionare ale NATO de asistare a membrilor din prima linie in caz de atac sau de a oferi ajutor altor state vecine. De asemenea, aceasta reprezinta o amenintare directa asupra bazelor americane, cum ar fi cea de langa portul romanesc Constanta”.
  • „Intarirea militara a Rusiei prezinta si implicatii de securitate pentru traficul maritim si poate afecta economiile din regiune. Riscul de perturbare a fluxurilor maritime ccomerciale creste. Transporturile de la Marea Neagra sunt importante pentru fluxul de petrol, cereale si alte produse de baza, iar stramtorile Bosfor si Dardanele sunt printre cele mai critice puncte de blocaj pentru petrol din lume”.
  • „Rusia cauta sa promoveze divizarea intre Romania, Bulgaria si Turcia, pentru a le impiedica sa actioneze impreuna. A intimidat Sofia sa mai adere la organizatiile regionale de securitate si sa mai construiasca orice acord naval regional eficient, astfel subminand  eforturile de coordonare maritima in Marea Neagra”.
  • „Fortele armate din Romania si Bulgaria sunt subfinantate, subechipate si nu sunt pregatite pentru aceste noi amenintari de securitate”RUSOFOBIE 1
  • Capabilitatile militare ale Romaniei raman slabe, deoarece tara are un buget de aparare relativ modest. Programul de modernizare lansat in 2007 a stagnat in mare masura. Inadecvarile militare sunt evidente la artileria Romaniei, armamentul anti-tanc, capabilitati de la sol de aparare anti-aeriana, capacitatile de aparare de coasta si anti-debarcare  si sprijin logistic. Vulnerabilitatile Romaniei includ, de asemenea, capacitati limitate navale pentru a securiza zona Deltei Dunarii si a Marii Negre, precum si investitiile limitate in materie de inovatie tehnologica”.
  • Totusi, „Romania si-a modificat in mod substantial evaluarile nationale de securitate, in urma razboiului Rusia-Ucraina, atat in ceea ce priveste atat strategia cat si operatiunile. Ca vecin al Ucrainei, Romania a perceput un grad ridicat de risc direct asupra intereselor sale de securitate natioala”.
  • Alegerile prezidentiale din Bulgaria, castigate de socialistul Rumen Radev, si demisia guvernului Borisov (de dreapta) „pot permite Moscovei sa consolideze influenta in Bulgaria, prejudiciind astfel angajamentul tarii de a stimula apararea Marii Negre”.
  • „Contextul este deosebit de nefast, in conditiile in care Putin a demarcat cu fermitate o zona concreta de interes a Rusiei in Bulgaria, Romania si cele trei state baltice”.
  • „Scutul antiracheta din Romania este important din doua motive: practice si strategice. Scutul de la Deveselu ofera partii europene a NATO un strat suplimentar de protectie impotriva amenintarilor cu rachete balistice din Orientul Mijlociu. De asemenea, Deveselu are si un rol psihologic important pentru apararea aliatilor NATO printr-o prezenta americana permanenta. Acest lucru ridica importanta strategica a Romaniei si creeaza un efect demonstrativ puternic in relatiile SUA-Romania. Ilustreaza faptul ca Washingtonul investeste pe termen lung in securitatea la Marea Neagra si contribuie la descurajarea amenintarilor”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.