Explicarea diferentelor de personalitate

Explicarea diferentelor de personalitate

0 200

Ideea ca totul se regaseste in gene capata din ce in ce mai multa consistenta. Conform unei echipe de cercetatori britanici anumite variatii genetice pot explica chiar si diferentele de personalitate sau dintre conceptiile despre viata, intre cei care vad mereu jumatatea goala a paharului si cei care o vad pe cea plina, informeaza AFP.
A fost deja stabilit ca gena 5-HTTLPR controleaza volumul de serotonina, o molecula ce transmite mesaje chimice in interiorul sistemului nervos central si care are un rol important in reglarea somnului si in declansarea depresiilor, cauza din care numeroase medicamente antidepresive actioneaza in sensul reglarii nivelului de serotonina.
De asemenea, oamenii de stiinta au identificat deja trei variante ale acestei gene, dintre care doua alele (variante genetice particulare), ce sunt legate de un risc crescut de a suferi depresii si de un risc crescut de suicid, motiv pentru care au avansat ipoteza ca aceasta gena 5-HTTLPR poate suscita un raspuns neurochimic exagerat la situatii stresante.
Echipa de cercetatori de la Universitatea din Essex, coordonata de prof. Elaine Fox au publicat studiul in revista Proceedings of the Royal Society B prin care incearca sa identifice modul in care actioneaza mutatiile acestei gene polimorfe ce poate avea doua variatii, sau alele, lungi sau scurte.
In cadrul unui experiment, 97 de voluntari au fost pusi sa urmareasca o serie de imagini extrase dintr-un test psihologic. Imaginile erau impartite in trei categorii: negative (care insipra frica sau stres, cum ar fi imaginea unui paianjen sau a unei persoane pe cale sa se sinucida), erotice sau agreabile si cea de-a treia categorie formata din imagini neutre sau martor.
Cei 16 participanti la experiment care aveau alelele lungi s-au aratat interesati de imaginile agreabile, evitandu-le pe cele cu continut negativ. Cei care au alelele scurte nu au manifestat aceasi tendinta, osciland mai mult asupra carei categorii de imagini sa-si indrepte atentia.
Geneticienii britanici au ajuns astfel la concluzia ca alelele lungi constituie o „distorsiune protectoare” a realitatii, permitandu-le oamenilor cu o astfel de particularitate a genei 5-HTTLPR sa faca fata mai usor stresului cotidian, in timp ce absenta acestor alele lungi este legata de o personalitate mai vulnerabila in fata problemelor, fara simtul umorului si cu probleme de anxietate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.