Expozitia – Hai la tara – etapa dedicata toamnei la Centrul Cultural Reduta
Asociatia Eco Club Montan “Carol Lehmann”, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Centrul Cultural “Reduta” Brasov, va invita sa vizitati in perioada 12-18 ianuarie 2009, in incinta Centrului Cultural “Reduta”- str. Apollonia Hirscher nr. 8, Brasov, expozitia de fotografie: “Hai la Tara! Traditia anotimpurilor – Vama Buzaului”.
Organizatorii si-au propus ca, de-a lungul a patru anotimpuri, sa colinde patru sate cu atentie selectate pentru a decoperi traditii, cultura, oameni inediti, intr-un cuvant, locuri speciale.
Scopul proiectului este promovarea frumusetilor traditiilor romanesti, a naturii si a locurilor pure, folosind arta fotografica drept mijloc de exprimare. Timp de 3 zile, grupul format din zece tineri, ale caror nume le puteti gasi pe site-ul creat special pentru acest proiect, http://www.hailatara.ro/. Cu totii sunt pasionati de fotografie si au hotarat sa formeze acest club pentru a sustine proiectul ce se desfasoara in cadrul „Taberei de creatie foto”. Asadar, acestia urmaresc imortalizarea vietii comunitatii rurale sub dominanta celor patru anotimpuri.
Organizatorii vor condimenta zilele avute la dispozitie cu activitati care sa faca minunat si „fotogenic” timpul petrecut impreuna, dupa cum se arata pe site-ul mai sus amintit.
Prin acest proiect se doreste sa se arate lumii frumusetile locurilor prin expozitiile care succed fiecare anotimp si care cuprind fotografii sugestive despre traditii, cultura si natura.
Aceasta este ultima expozitie din ciclul celor 4, fiind aferenta etapei de toamna, aceasta incheie proiectul“Hai la Tara! Traditia anotimpurilor” desfasurat pe parcursul anului 2008, in patru localitati rurale aflate in judetul Brasov.
Etapele taberei de creatie foto „HAI LA TARA”
Ultima etapa s-a desfasurat in satul Vama Buzaului, situat la 50 km de Brasov, in zona raului Buzau. Fost punct de de frontiera al Imperiului Austro-Ungar, localitatea pastreaza urmele istoriei iar muntii Ciucas ce strajuiesc parca satul, ofera nenumarate surse de inspiratie.
Cea de-a treia tabara de creatie fotografica, dedicata verii, s-a desfasurat in satul Palos Ardeal, comuna Cata, despre care se spune ca este bastionul romanesc printre satele sasesti din zona Rupea. Atentia s-a concentrat pe mestesugurile vechi romanesti cum ar fi: oierit, apicultura, etc.
Tabara de creatie fotografica alocata anotimpului PRIMAVARA s-a desfasurat in satul Viscri, comuna Bunesti. Satul este ascuns intre dealurile din jurul orasului Rupea. Numele satului Viscri are o importanta rezonanta printer cunoscatorii bisericilor fortificate sasesti. Aici se afla una din cele mai impunatoare biserici-cetate fortificate medievale dintre cele existente in Transilvania.
Prima Tabara de creatie foto din cele 4 a avut loc Iarna, in satul Breaza, comuna Lisa, aflat la 100 km de Brasov, in directia Sibiu. Aceasta localitate se regaseste in vestigiile cetatii dacice din secolul I i.e.n. aflate la iesirea din Breaza. Tot aici se pot vedea urmele unei cetati feudale care este atribuita legendarului Negru-Voda. Cetatea de la Breaza pare a fi o fortificatie voievodala romaneasca ridicata intr-o perioada in care aceste teritorii erau deja organizate din punct de vedere statal.