Expozitie-atelier: colectii de patrimoniu folcloric

Expozitie-atelier: colectii de patrimoniu folcloric

0 327

Expozitia-atelier „Colectia colectiilor. Muzee si colectii satesti din Romania”, care cuprinde fragmente din opt colectii particulare satesti, provenite din diferite zone ale tarii este deschisa din 26 septembrie pana in 11 octombrie, la Muzeul Taranului Roman (MTR) din Bucuresti. Prezenta ardelenilor, exponate si participanti, ramane o dominanta a acestei manifestari. Imbracati in costume populare specifice zonelor de provenienta, colectionarii isi prezinta cu mandrie obiectele stranse de ani de zile, mostenite, achizitionate sau chiar confectionate de ei.
Vizitatorii pot admira costume populare de mire si mireasa, ii, stergare, broderii, covoare cusute manual, precum si instrumentar casnic popular de la fierul de calcat care se incingea pe plita, la covata sau piua.
Aurel Flutur din Chiscau (Bihor), Maria si Nicolae Pipas din Tisa (Maramures), Constantin Nitu din Cornatelu (Olt), Doina Dobrean din Subcetate (Harghita), Keri Gaspar din Galospetru (Bihor), Elena Malinesc si Petru Galatan din Slatinioara – Petrosani (Hunedoara), Anton Socaciu din Pesteana (Hunedoara) si Seriha Menseit din Techirghiol (Constanta) sunt oameni simpli de la sate care s-au decis sa adune obiecte de arta populara in colectii impresionante pentru pastrarea traditiei.
„Colectionarii sunt de formatii diferite si cu toate acestea au reusit sa ajunga la colectii impresionante, iar unii dintre ei sa-si faca un fel de muzeu. Ca ei sunt foarte multi in tara asta si ne pare rau ca proiectul a avut o finantare mica si nu s-a putut sa vina mai mult de opt colectionari”, a declarat pentru AGERPRES, Carmen Mihalache, curatorul expozitiei.
Expozitia este construita dupa principiul „poveste in poveste”, fiind rodul unui stagiu de formare si al unui workshop de o saptamana la care au participat colectionarii si muzeografii de la MTR.
In cadrul vernisajului de la MTR a fost lansata lucrarea „Robii frumosului. Muzee si colectii satesti din Romania”, un volum de prezentare a celor opt colectii si a colectionarilor respectivi, menita sa ajute la promovarea lor in relatia cu autoritatile si cu alti posibili sustinatori.
Totodata, a fost lansata si cartea „Cusaturi artistice din Subcetate – Mures”, o lucrare apartinand colectionarei Doina Dobreanu si care ofera informatii detaliate despre felul in care se lucreaza un port popular, de la ie la vesta sau fota.
Expozitia „Colectia colectiilor. Muzee si colectii satesti din Romania” este realizata in cadrul proiectului „Patrimoniu si identitate locala. Identificarea si promovarea unei colectii satesti din Romania”, realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.