Expozitie de urbanism la Muzeul Civilizatiei Urbane
Cum trebuie sa se dezvolte un oras astfel incat locuitorii sai sa nu se simta stresati ca nu locuiesc in natura? Cum putem profita de cladirile abandonate si sa facem din acestea spatii frumoase si utile? Sunt doar doua dintre intrebarile legate de urbanistica la care isi propune sa raspunda expozitia care are loc in aceste zile la Muzeul Civilizatiei Urbane
Cum trebuie sa se dezvolte un oras astfel incat locuitorii sai sa nu se simta stresati ca nu locuiesc in natura? Cum putem profita de cladirile abandonate si sa facem din acestea spatii frumoase si utile? Sunt doar doua dintre intrebarile legate de urbanistica la care isi propune sa raspunda expozitia care are loc in aceste zile la Muzeul Civilizatiei Urbane.
Expozitia are doua parti distincte. Prima este legata de Budapesta si se refera la valorificarea cladirilor vechi parasite. Chiar daca este vorba de o metropola, cum este Budapesta, principiile de aici se pot aplica fara probleme si in cazul Brasovului, mai ales ca si orasul nostru are cladiri si chiar zone care au fost abandonate. A doua parte prezinta experienta Belgradului, un alt oras mare, care a trecut destul de recent si printr-un razboi si care a necesitat o noua dezvoltare la inceputul acestui secol.
Johannes Bertleff, presedintele Ordinului Arhitectilor, spune ca dezvoltarea economica intotdeauna vine si cu probleme in planuri sociale, probleme in planurile constructive de dezvoltare ale orasului, motiv pentru care trebuie cautate permanent solutii.
Cateva din solutiile extrem de interesante gasite de aceste doua orase, dar si unele aplicate la Timisoara, de exemplu, pot fi admirate la Muzeul Civilizatiei Urbane din Centrul Istoric al Brasovului.
Vifor Rotar