Extinderea statiunilor de schi in Carpati Un pericol pentru Siturile Natura...

Extinderea statiunilor de schi in Carpati
Un pericol pentru Siturile Natura 2000

0 249

Dezvoltarea statiunilor de schi ar putea periclita speciile si habitatele din regiunile inalte ale Carpatilor, din siturile Natura 2000. Concluzia apartine ultimului studiu publicat in cadrul proiectului LIFE-Nature, „Habitate prioritare alpine, sub-alpine si forestiere in Romania”, referitor la amenintarile cu care se confrunta jnepenisurile si pajistile montane. Planurile Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ucrainei de a construi statiuni la altitudini inalte, in munti, in ar putea fi abandonate, insa, din cauza incalzirii globale
Desi privite in general ca zone putin favorabile asezarilor umane cu activitati economice permanente, tinuturile muntoase atrag in prezent numeroase investitii pentru turism, hidroenergie si cai de comunicatii, arata un comunicat al WWF International Danube – Carpathian Programme. Acestea, cumulate cu efectele distructive (desi de intensitate mai scazuta) ale activitatilor traditionale, ar puta pune sub semnul intrebarii continuitatea existentei acestor habitate fragile.
„Alaturi de pasunatul intensiv, de circulatia animalelor si a oamenilor, mai ales in afara potecilor turistice, de incalzirea globala care forteaza migrarea speciilor de la altitudini mai joase, planurile de dezvoltare, implementate fara o informare completa si responsabila, pot provoca in scurt timp un proces de degradare a habitatelor prioritare si chiar disparitia anumitor specii din aceste zone”, a aspus Florentina Florescu, unul dintre autorii studiului, citata in comunicat.
„Toate acestea trebuie sa determine aparitia unui cadru legislativ adecvat si aplicarea urgenta a unor masuri potrivite de monitorizare si administrare a acestor zone”, a adaugat ea.

Incalzirea globala ar putea zadarnicii planurile de extindere ale statiunilor de schi
Planurile Romaniei, Bulgariei, Slovaciei si Ucrainei de a construi statiuni la altitudini inalte, in munti, ar putea fi abandonate din cauza incalzirii globale, temperaturile mai ridicate si cantitatea mica de zapada facand proiectele neviabile, atrage atentia organizatia WWF International citata de NewsIn.
Temperaturile prognozate, in crestere cu 2 pana la 5 grade, alaturi de reducerea constanta a cantitatii de zapada determina ca aceste proiecte sa nu mai fie viabile, potrivit organizatiei internationale care activeaza in domeniul mediului. Mai mult, World Wide Fund for Nature avertizeaza ca daca aceste proiecte vor fi duse la bun sfarsit, vor cauza pierderi economice, ecologice si sociale pe termen lung.
WWF a atras in repetate randuri atentia asupra proiectului „Schi in Romania”, planul national care vizeaza dezvoltarea facilitatilor de schi in mai multe zone din tara, inclusiv constructia de statiuni si partii in opt parcuri nationale. „Parcurile naturale si nationale afectate de acest proiect cuprind numeroase dintre comorile naturale cele mai de pret ale Romaniei si ale Europei, inclusiv Parcul National Retezat, Parcul Natural Bucegi si Parcul National Piatra Craiului. Aceste zone au o mare varietate de flora si fauna, inclusiv numerosi ursi”, a subliniat WWF.
„Dezvoltarea unor facilitati de schi reprezinta numai una dintre amenintarile la adresa parcurilor naturale si nationale ale Romaniei, a caror protectie legala este adesea limitata in realitate”, mai avertizeaza organizatia internationala.
Studiul „Amenintari potentiale. Recomandari de management si monitorizare” poate fi descarcat aici.

Sursa: WWF

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.