Fabrica de componente de aviatie la Ghimbav

Fabrica de componente de aviatie la Ghimbav

0 142

Astazi statul roman va semna cu firma Premium Aerotech un contract pentru construirea, la Ghimbav, a unei fabrici de componente de aviatie. Aici se vor produce subansamble pentru avioanele Airbus.
Statul a incercat sa privatizeze IAR de mai multe ori. Prima oara in 1997, cand compania americana Bell Helicopters a facut o oferta in acest sens. Americanii au conditionat cumpararea actiunilor societatii prin obtinerea de contracte ferme cu Ministerul Apararii. Guvernul de atunci a amanat luarea unei decizii pana in 1999, cand a renuntat la privatizare.

In 2004 societatea s-a divizat, in IAR Ghimbav, care se ocupa de constructia, reparatia si mentenanta elicopterelor, si ICA Ghimbav, care se ocupa de construirea si repararea avioanelor mici si a planoarelor si Top Therm.

In 2007 statul a scos din nou la mezat compania brasoveana. De privatizare s-au aratat interesate Eurocopter, Bell Helicopters si o companie apartinand unui seic saudit. Doar Eurocopter a si facut o oferta. Comisia de negociere a cerut in mod repetat companiei sa isi imbunatateasca propunerea, dupa care a renuntat la privatizare.

Totusi Eurocopter ajunge in Romania in 2001 printr-un joint-venture realizat cu IAR Ghimbav. Partea romana detine 48,9% din actiuni, iar cea franceza 51,1%.

Urmatoarea tentativa a avut loc in 2008, cand Aero Vodochody si Marcovici Capital au fost singurele companii interesate de achizitionarea celor 64,89% din actiunile societatii brasovene detinute de stat. Statul a inceput negocierile cu compania din Cehia. Discutiile pe marginea ofertei s-au oprit insa la sfarsitul lui 2008, cand a expirat termenul pentru realizarea privatizarii.

Din cauza scaderii comenzilor, IAR a fost nevoita sa faca succesiv mai multe disponibilizãri. La Revolutie societatea avea 3.900 de angajaþi, iar in present doar 550. De la 1 aprilie vor pleca acasa aproape 260 dintre ei.

Sa speram i8nsa, in principal pentru industria aeronautica brasoveana, cu vechi traditii, ca noul contract nu se va pierde, si el, ca apa in nisip.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.