Fabrici de Uraniu noi la Feldioara
Compania Nationala a Uraniului mai construieste doua fabrici la Feldioara: una de preparare a minereurilor uranifere si una de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu.
Procesul amplu de investitii in comuna Feldioara din judetul Brasov va demara la sfarsitul acestui an, iar suma care va fi investita nu a fost facuta publica, potrivit bzb.ro.
In prezent, sucursala Feldioara a Companiei Nationale de Uraniu are 600 de angajati, care vor lucra si la cele doua uzine care se vor construi.
Compania nu va angaja personal nou la cele doua uzine care se vor construi, acestea urmand sa fie deservite de personalul existent.
„In trimestrul IV 2011, studiile de fezabilitate pentru cele doua uzine vor fi avizate si inaintate spre aprobare Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Dupa avizarea si aprobarea studiilor de fezabilitate se va trece la elaborarea proiectelor tehnice. Demararea lucrarilor de amenajare si executie a obiectivelor de investitii este conditionata de nivelul fondurilor ce vor fi alocateâ€, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
La Feldioara este singura fabrica din Europa care produce combustibil nuclear pentru centrale de tip CANDU
Uzina Feldioara a fost conceputa si construita ca urmare a necesitatii de a se prelucra minereul de uraniu din tara, in conformitate cu programul nuclear national adoptat in deceniul 1970-1980 pentru producerea energiei electrice in centrale nucleare. Unitatea de producere a concentratului uranifer a fost pusa in functiune in anul 1978, iar cea de rafinare in anul 1986.
Potrivit site-ului companiei, uzina de prelucrare a minereurilor uranifere, in structura modulara, va fi amplasata in Feldioara din urmatoarele motive – „se reduc cheltuielile cu transportul minereului, se gestioneaza mai eficient si ecologic sterilul rezultat atat din exploatare, cat si din activitatea de preparare prin rambleerea acestuia in spatiile exploatate, se reduc semnificativ cheltuielile de ecologizare post-inchidereâ€.
Investitia va avea o capacitate anuala de prelucrare proiectata de 100 tone de uraniu in minereu/an si are ca scop cresterea randamentului de extractie si scaderea costurilor de procesare datorata introducerii in fluxul de productie a metodei de extractie prin lesiere acida si utilizarea echipamentelor si instalatiilor performante de ultima generatie aparute in domeniul nuclear.