Fabulosigla

Fabulosigla

0 176

Va amintiti de fabulospirit? Sintagma derutanta si pretins inspirata, aleasa la inceputul anului de catre Ministerul de Externe drept cel mai nimerit slogan de promovare a imaginii Romaniei? La vremea aceea, autoritatile decideau ca Romania-Fabulospirit este un mesaj mai cuprinzator si mai nimerit decat Romania-mereu surprinzatoare, pentru a ne face cunoscuti in Uniune. Gaselnita nascuta din mariajul dintre fabulos si spiritual a placut atat de mult factorilor de decizie incat i-a convins sa aloce trei milioane de euro campaniei de promovare.
Cand era sa credem ca rezerva de idei ciudate, daca nu de-a dreptul pretios-proaste, s-a epuizat cu ocazia fabulospiritului, iese la iveala o noua mostra de fantezie schioapa.
Romania pare ca sufera nostalgic dupa virtutiile-i surprinzatoare de care a fost vaduvita cu ocazia fabuloreclamei comise la inceputul anului. Asa ca patria imaginativa ne surprinde din nou. Cu o alta scorneala pe post de emblema nationala. De data asta mintile agere ale specialistilor in imagini si mesaje au primit sarcina sa refaca brandul de tara al administratiei. Labirintul birocratic vrea sa-si confectioneze o sigla noua, ce va aparea pe toate actele oficiale emise de institutiile publice romanesti. Contra unui mizilic de ceva mai mult de 40.000 de euro, niste baieti isteti au mazgalit o sigla despre care ei pretind ca surprinde esenta Romaniei.
Specialistii in design au demolat fabuloreclama de cum au vazut-o. Analizata in paralel cu emblema aleasa de Franta ca imagine oficiala, sigla produsa de o firma minuscula si anonima, avand in portofoliu doar animatia la reclama unei margarine, apare cu atat mai jalnica. De la inconsistenta conceptului pana la neglijenta desenului propriu-zis, emblema romaneasca a fost desfiintata de catre principalii actori ai industriei publicitatii de la noi. Se pare ca desenul, al carui unic fior de inventivitate este inlocuirea literei I din Romania cu un omulet ce agita un tricolor minuscul, este o mostra crasa de ignorare a regulilor elementare ale designului.
Paralela cu Franta este cu atat mai dureroasa cu cat una din imaginile-simbol ale Revolutiei romane din ’89 – probabil cea mai celebra – se inspira din imaginarul literar francez. Celebrul pusti zdrentaros ce purta si mai celebrul drapel cu gaura in mijloc a fost botezat instinctiv Gavroche si a parut cu adevarat cea mai nimerita alegere.
Cu simbolurile cele mai solide botezate de altii e si greu sa produci o imagine simpla si convingatoare a ceea ce reprezinta Romania. Nici marile campanii initiate de posturi de televiziune nationale nu reusesc sa stranga intr-o imagine coerenta ceea ce va sa zica patria. O tara despre care strainii experti in campanii publicitare spun ca este robita de cultul imaginii de sine nu reuseste sa livreze una care sa reziste criticilor. Sau macar sa arate ceva mai bine decat un desen neglijent de scolar corigent la educatie plastica.
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.