Falia UDMR – demoleaza Guvernul Boc?

Falia UDMR – demoleaza Guvernul Boc?

0 232

Coalitia lui Basescu a intrat in mai multe “miscari seismice”, cutremurele sunt produse de Falia UDMR. Ultimele zile „seismograful politic” a inregistrat mai multe miscari care pot duce la o cadere a Guvernului Boc. Frustrarea udemeristilor este foarte mare. Ei s-au tinut de cuvant, au votat Guvernul Boc, rasplata – in locul „potului” -Legea Educatiei, o cacialma.
La finalul reuniunii Consiliului Permanent al UDMR, Marko Bela a anuntat ca PDL are la dispozitie o saptamana pentru a gasi solutia adoptarii cat mai rapide a Legii Educatiei. „Mingea e la ei, zilele care urmeaza pana la sfarsitul saptamanii viitoare, vor trebui sa gaseasca o solutie pentru adoptarea Legii Invatamantului, altfel iesim din Coalitie!”, a declarat Marko Bela.

UDMR se desprinde greu de la masa guvernului
In pofida frustrarilor iscate de decizia Curtii Constitutionale si mai ales, de reactiile ex-ministrului pedelist Hardau, presedintele Marko Bela si colegii sai din Consiliul Permanent al UDMR nu par prea tentati de iesirea din coalitia de guvernare.
„Noi ne-am angajat la guvernare cu un anumit Program comun si anume raspunsul la criza economica, continuarea reformei generale, importanta pentru toata societatea si bineinteles, largirea drepturilor minoritatilor. Daca aceste conditii se intrunesc in continuare, atunci mergem mai de parte, daca nu, atunci nu mai putem merge mai de parte cu aceasta coalitie. Din acest punct de vedere, legea invatamantului este cheia solutiei, cheia situatiei si vrem sa se gaseasca zilele urmatoare garantii pentru adoptarea cit mai rapida a acestei legi”, a declarat Marko Bela inaintea inceperii reuniunii de la Targu-Mures a Consiliului permanent al UDMR, convocat anume pentru a hotara daca este sau nu cazul ca Uniunea sa iasa de la guvernare.

Marko nu e de acord cu Frunda
Chestionat asupra pozitiei senatorului Frunda Gyorgy, care sustine deschis necesitatea ca UDMR sa rupa cat mai rapid alianta cu PDL, Marko Bela nu si-a ascuns iritarea: „Colegii au posibilitatea sa-si spuna propria opinie, dar eu sunt presedintele UDMR si eu fac declaratii in numele acestei organizatii. Domnul Frunda voia sa ne scoata din aceasta coalitie de la inceput, dar eu nu vreau sa ies din coalitie, vreau sa gasesc solutii, inclusiv pentru legea invatamantului, pentru mine aceasta lege nu e un pretext pentru a iesi din coalitie, ci este un punct extrem de important in programul de guvernare. Iar daca reusim in continuare sa adoptam aceasta lege, e in ordine, daca nu, inseamna ca nu s-a indeplinit programul de guvernare”. Apoi, intrebat daca il suspecteaza pe presedintele Basescu de a fi fost artizanul din umbra al deciziei Curtii Constitutionale, liderul Uniunii a replicat: „Nu, nu cred!”.

Cseke Attila il sustine pe Marko
Aceeasi pozitie o afiseaza si ministrul Sanatatii, Cseke Attila: „Ceea ce s-a intamplat cu legea educatiei trebuie sa dea de gandit UDMR-ului, in mod cert, mai ales reactia fostului ministru Hardau, total deplasata si politic, si profesional. Si chestia asta trebuie discutata foarte serios in cadrul UDMR, pentru ca nu putem accepta asemenea atitudini, daca s-ar fi intamplat invers, iesea o problema si mai mare. Dar asta nu inseamna ca gata, trebuie sa iesim imediat din coalitie, eu nu sunt un om care sunt pentru saritul dintr-o barca in alta de pe o zi pe alta, sunt mai moderat in UDMR. Plus ca trebuie sa analizam care este efectul acestui conflict de constitutionalitate intre institutiile statului, de care vorbeste decizia Curtii Constitutionale, pentru ca eu n-am gasit nici in Constitutie, nici in legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale care este acest efect, se opreste procedura asumarii, nu se opreste, Guvernul trebuia sa faca ceva, Parlamentul trebuie sa faca ceva? Toate aceste chestiuni nu sunt stabilite prin lege, deci trebuie sa asteptam motivarea Curtii Constitutionale, sa vedem care este interpertarea Curtii si care este efectul unei asemenea decizii, ce trebuie sa faca Guvernul, ce trebuie sa faca Parlamentul si asa mai departe”, a declarat pentru gandul ministrul Cseke.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.