Falimentul si insolventa companiilor,

Falimentul si insolventa companiilor,

0 200

Guvernul a redus termenele pentru declansarea si finalizarea procedurilor de insolventa si faliment al unei companii, pentru a limita „prezenta firmelor neviabile in circuitul comercial”, decizie impusa de Fondul Monetar International si Comisia Europeana prin acordul de imprumut incheiat cu Romania.

Modificari fortate de FMI si CE
Modificarile au fost efectuate printr-un proiect de lege aprobat recent de Guvern, in care se arata ca procedurile de insolventa trebuie accelerate pentru a evita intarzierea nejustificata a radierii societatilor neviabile din registrul comertului si, implicit, o prelungire a prezentei acestora in circuitul comercial.
Modificarea Legii insolventei a fost inclusa in acordul de imprumut cu FMI si CE drept conditie pentru acordarea transelor. Documentul aprobat de Guvern arata ca eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul Comisiei Europene este conditionata de aceste modificari.
Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Prima transa de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, a intrat in conturile Trezoreriei statului la finele lunii iulie.
„In aceste momente dificile din punct de vedere economic se simte nevoia unor modificari ale Legii 85/2006, care sa conduca la scurtarea termenelor de finalizare a procedurii si, implicit, la eficientizarea acesteia. Prin Memorandumul de Intelegere intre Comunitatea Europeana si Romania s-a stabilit alocarea unei asistente financiare pe termen mediu de pana la 5 miliarde de euro. In vederea eliberarii transei a doua, de un miliard de euro, Guvernul trebuie sa elaboreze si sa transmita Parlamentului o propunere de modificare a Legii insolventei”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Proceduri noi, europene
Astfel, Guvernul a decis ca perioada de observatie a unei firme, cuprinsa intre data deschiderii procedurii insolventei si data confirmarii planului sau, dupa caz, a intrarii in faliment, sa fie redusa cu 10 zile, de la 60 la 50 zile, iar adunarea generala a actionarilor firmei respective sa fie convocata in maximum 10 zile de la deschiderea procedurii, fata de 20 zile in prezent, pentru desemnarea administratorului special.
Ca element de noutate, proiectul de lege aprobat de Guvern stabileste ca daca adunarea actionarilor nu desemneaza un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, iar asociatii/actionarii vor fi decazuti din aceste drepturi.
Prima citare si/sau comunicare a actelor de procedura se va realiza prin Buletinul Procedurilor de Insolventa. Operatiunile de publicare in Buletin a actelor de procedura emise de instantele judecatoresti si administrator/lichidator vor fi efectuate gratuit, iar operatiunile de inregistrare in registrul comertului a acestor acte vor fi de asemenea realizate fara plata.
Termenul de recurs la hotararea judecatorului sindic a fost redus de la 10 zile la 7 zile de la comunicarea deciziei, iar perioada de judecare a recursului a fost drastic diminuata, de la 30 zile la 10 zile de la inregistrarea dosarului la Curtea de Apel.
Documentul stabileste totodata ca daca admite opozitia creditorilor fata de deschiderea procedurii de insolventa, judecatorul-sindic „va revoca incheierea de deschidere a procedurii”. Legislatia in vigoare stabileste ca, admitand opozitia, judecatorul-sindic va putea pastra deschisa procedura insolventei, cu consecinta calificarii cererii debitorului de deschidere a procedurii ca fiind prematura, sau va putea revoca incheierea de deschidere a procedurii.
Legea aprobata de Executiv elimina totodata prevederea aflata in prezent in vigoare, care stabileste ca „reaua-credinta a debitorului trebuie dovedita de creditorul care se opune la deschiderea procedurii insolventei”.
Termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului va fi de maximum 45 zile de la deschiderea procedurii de insolventa, fata de 60 zile in prezent, iar termenul de verificare a creantelor si de comunicare a tabelului preliminar de creante a fost stabilit la cel mult 20 zile, fata de 30 zile in prezent.
Contestatia debitorului fata de creantele trecute de catre administrator/lichidator in tabelul preliminar al creantelor va trebui depusa la tribunal in termen de 5 zile de la afisare, fata de 10 zile in prezent.
Actiunea pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna creditorilor, precum si pentru anularea constituirilor sau transferurilor de drepturi patrimoniale va trebui introdusa de catre administrator/lichidator nu mai tarziu de 16 luni de la data deschiderii procedurii (18 luni in prezent).
Metoda de vanzare a bunurilor debitorului va fi aprobata de adunarea creditorilor, pe baza propunerii lichidatorului, fara sa mai fie nevoie si de recomandarea comitetului creditorilor.
Comitetul creditorilor, adunarea creditorilor sau creditorul care detine mai mult de jumatate din valoarea tuturor creantelor vor putea dispune ca o parte a pasivului debitorului sa fie suportata de membrii organelor de supraveghere din cadrul firmei sau de conducere, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa, daca administratorul judiciar/lichidatorul nu o face.
Sumele astfel obtinute vor intra in averea debitorului si vor fi folosite, in caz de reorganizare, in primul rand pentru plata creantelor si abia pe urma pentru completarea fondurilor necesare continuarii activitatii si acoperirii pasivului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.