Fantana din Cetatea Rasnovului

Fantana din Cetatea Rasnovului

0 258

Cetatea Rasnovului, care strajuieste localitatea cu acelasi nume, a fost construita de catre satenii din Rasnov, Tohan si Cristian. Ei doreau sa se puna la adapost de invaziile turce sau tatare. Pentru a rezista timp indelungat, s-a sapat in interior o fantana care a devenit de legenda.


?


Legenda fantanii


In cetate, taranii dispuneau de case pentru fiecare familie, exista o capela, o scoala, depozite si un loc destinat turmelor. Laturile de vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri, in timp ce, pe latura de sud, mai abrupta, erau numai doua turnuri. Astfel, taranii puteau rezista unui asediu indelungat. Insa, lipsa apei ducea la limitarea posibilitatii de rezistenta pe timp indelungat. De aceea, in 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea. Fantana din cetate a fost sapata intre 1625-1640, in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta.


Legenda fantanii, asemanatoare cu cea de la Castelul Huniazilor, spune ca in timpul unui asediu rasnovenii au pus doi prizonieri turci sa sape o fantana in mijlocul cetatii si i-au asigurat ca odata ce au terminat fantana vor fi lasati sa plece. Prizonierii au sapat fantana timp de 17 ani timp in care au scris versete din Coran pe peretii acestuia, vizibile si azi. Soarta lor nu este clara, unii spun ca ar fi fost lasati sa plece, iar altii ca ar fi fost executati dupa terminarea fantanii.


?


Cetatea Rasnovului


Prima atestare documentara a cetatii de la Rasnov dateaza din anul 1335, an in care cetatea este atacata de tatari, dar nu poate fi cucerita. Prin pozitia geografica si scopul urmarit, era o cetate de refugiu cu rol pur defensiv.


Stilul arhitectonic este simplu, specific constructiilor fortificate. Ca materiale de constructie au fost folosite piatra si caramida, iar pentru acoperis, tigla. In interiorul cetatii se aflau incaperi unde locuitorii se adaposteau, in cazul unui asediu mai indelungat. Zidurile puternice care o inconjurau erau prevazute cu noua turnuri, doua bastioane si santuri, iar pe interior cu galerii pentru aparatori.


La ora actuala, pe locul fostei capele catolice a cetatii, in cel mai inalt punct, au fost instalate dispozitive de vedere la distanta.


Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 si 19.00.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.