Fara ghetari in munti pana in 2050

Fara ghetari in munti pana in 2050

0 214

Zonele acoperite cu gheata de pe masivele muntoase ar putea sa dispara pana in 2050, potrivit unui studiu recent care demonstreaza faptul ca ghetarii se topesc mai repede ca niciodata, informeaza telegraph.co.uk.
The World Glacier Monitoring Service (WGMS), cu sediul in Elvetia, a colectat date despre grosimea gheturilor de pe crestele montane din toata lumea, din Noua Zeelanda si pana in Alpi.
Caderile masive de zapada din Scandinavia au facut ca scaderea medie a grosimii gheturilor sa fie de 0,6 metri in 2007, comparativ cu recordul de 1,2 metri, inregistrat in 2006.
In orice caz, acesta a fost cel de-al treilea record doborat in ultimii 18 ani, de cand se efectueaza aceasta monitorizare, iar acest fapt i-a determinat pe specialisti sa afirme ca masa totala a ghetarilor inregistreaza cel mai scazut nivel al ei din ultimele secole.
Michael Zemp, care analizeaza datele WGMS, a declarat ca, daca temperaturile vor continua sa creasca, ghetarii din regiunile mai calme si amplasati la altitudini mai mici ar putea sa dispara in intregime pana in 2050.
De exemplu, ghetarii din Pirinei si din Rockies Mountains risca sa dispara. In zonele unde cresterile de temperatura vor fi foarte mari, ghetarii vor rezista doar la altitudinile mari, cum va fi cazul celor din Alpi. Numai in regiunile polare, unde temperaturile au inceput sa creasca pornind de la o valoare destul de scazuta, ghetarii vor rezista o perioada mai indelungata.
Zemp a declarat ca masa totala a ghetarilor s-a redus, in medie, cu 0,7 metri pe an, incepand din anul 2000. Specialistii sunt de parere ca topirea ghetarilor antreneaza o crestere anuala de un milimetru a nivelului marilor, dar si riscuri sporite de producere a avalanselor si a alunecarilor de teren, periclitand asezarile umane din zonele montane. Aceasta topire va afecta milioanele de persoane care se bazeaza pe ghetari pentru activitatile turistice, energie electrica – prin intermediul hidrocentralelor – sau pentru a-si procura apa potabila.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.