Farmacia de Familie – obligatorie de la 1 aprilie 2010
Potrivit proiectului de contract cadru pe 2010 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), romanii se vor putea inscrie, de la 1 aprilie, pe listele unei farmacii, pentru a se asigura ca pot beneficia la timp de medicamentele de care au nevoie, pentru a-si putea ridica retetele gratuite sau compensate.
In proiect sunt vizati pacientii cu afectiuni cronice, precum si cei inclusi in programele nationale.
Daca pacientii vor avea nemultumiri cu privire la relatia cu farmacia pe listele careia s-au inscris, o vor putea schimba la sase luni de la data inscrierii.
Pentru schimbarea farmaciei pacienti vor trebui sa respecte un procedeu similar celui de la medicul de familie – sa depuna atat la farmacia pe lista careia sunt inscrisi, cat si la cea la care doresc sa se inscrie, o cerere prin care solicita excluderea, respectiv inscrierea.
Pretul medicamentelor ar putea creste de patru-cinci ori, tot din aprilie, pentru anumite grupe terapeutice.
Prevederea ii ingrijoreaza insa pe o parte din pacienti, dar mai ales pe farmacistii, care considera ca, pe de o parte se ingradeste libertatea bolnavilor de a-si cauta medicamentele acolo unde vor, iar pe de alta parte, dezavantajeaza si farmaciile.
„Este pur si simplu o aberatie. Nu este normal sa fortezi un pacient sa aleaga o farmacie sau alta. Bolnavul trebuie sa aiba dreptul de a-si alege farmacia care ii convine cel mai mult, cu pretul cel mai bun. Pe de alta parte, eu, ca proprietar de farmacie, sunt nemultumit deoarece contractul nu prevede o limita de pacienti. Cu alte cuvinte, sunt obligat sa-i accept pe toti cei care vor sa se inscrie la mine de exemplu. In aceste conditii, va exista riscul de a nu putea face fata solicitarilor de medicamente venite. Apoi, dupa cum ar fi normal, bolnavii vor alege farmaciile mari, cu putere financiara si preturile cele mai mici, fiind dezavantajate astfel farmaciile mai mici, de cartier, care astfel ar risca sa le scada veniturile sau chiar sa intre in faliment. Sper sa se renunte la aceasta initiativa desi ma indoiesc. Daca statul va continua sa-si impuna punctul de vedere cu forta, vom rezilia contractele cu Casa de Asigurari si astfel, nu are decit ministerul sa-si faca propriile farmacii“, spune un reprezentant al Colegiului Farmacistilor, in presa centrala.