Farmaciile independente dispar de pe piata brasoveana

Farmaciile independente dispar de pe piata brasoveana

0 274
In ultimii 3 ani numarul acestora s-a injumatatit; locul celor care au intrat in insolventa sau in faliment a fost luat de unitati ale marile lanturi de farmacii. La Brasov, din 120 de farmacii – mai multe decat prevede legea – doar 40 mai sunt detinute de independenti. Acestia le reproseaza marilor firme concurenta neloiala, monopolul si piedicile in aprovizionarea cu medicamente din depozite.
Deschiderea unei noi farmacii era conditionata pana in 2001 de distanta de 500 de metri dintre farmacia nou deschisa si o alta aflata in apropiere.
Exista chiar un raport clar intre numarul de persoane dintr-o localitate si numarul farmaciilor. Din 2006 criteriul distantei a disparut iar cel referitor la populatie s-a modificat. In judetul Brasov ar trebui sa existe o farmacie la 4000 de locuitori iar in municipiu una la 3500 de locuitori.
Desi populatia a scazut, numarul farmaciilor este in crestere. La Brasov functioneaza, spun farmacistii independenti, mai multe farmacii decat prevede legislatia. Maria Botezatu, presedintele Colegiului Farmacistilor Brasov, dezvaluie ca una din practicile farmaciilor de lant, dupa ce si-au obtinut autorizatiile, s-au mutat perete in perete cu farmacistii independenti pentru a le acapara vadul
Tot mai multe farmacii independente si-au tras obloanele in ultimii ani. De vina este si presiunea financiara foarte mare.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate deconteaza retetele la 330 de zile iar termenul foarte lung i-a determinat pe multi farmacisti sa apeleze la credite bancare. Pentru ca le-a scazut numarul de pacienti si plata de la casa vine tarziu, multi au ajuns in incapacitate de plata.
Marile lanturi de farmacii au fonduri suficiente pentru reclame televizate dar  farmacistii independenti se plang si de concurenta neloiala:
De aceea unele au intrat in insolventa sau in faliment iar unele si-au vandut licentele catre marile lanturi de farmacii. Farmacistii se plang si ca proprietarii marilor lanturi de farmacii detin si unele depozitele de medicamente, care refuza uneori sa le furnizeze anumite medicamente.
Asa au ajuns tot mai multi farmacisti sa-si vanda licentele. La Brasov, pretul pentru o licenta pe care-l primeste un independent de la marile lanturi farmaceutice poate ajunge chiar si la 150 de mii de euro, daca farmacia are dotari si vad  bun.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.