Farmacistii si distribuitorii de medicamente dau in judecata Ministerul Sanatatii
Farmacistii si distribuitorii de medicamente vor ataca in instanta si la Consiliul Concurentei ordinul Ministrului Sanatatii privind programele de sanatate de diabet, oncologie orala si posttransplant, apreciind actul ca fiind „pripit si abuziv”, a declarat Clara Popescu, vicepresedinte CFR.
Potrivit vicepresedintelui Colegiului Framacistilor din Romania (CFR), ordinul ministrului a fost publicat fara respectarea Legii transparentei decizionale, care prevede faptul ca este necesara cel putin publicarea pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice, timp de 30 de zile, a proiectului de act normativ, pentru a fi suspus dezbaterii publice. Actul a fost publicat peste noapte, cu doar o zi inainte de intrarea lui in vigoare. Mai mult, potrivit legii concurentei, ordinul, care prevede „masuri drastice de diminuare a preturilor fortand furnizorii la pierderi”, trebuia avizat de catre Consiliul Concurentei, iar acest lucru nu s-a intamplat.
Preturile din acest ordin aveau grave greseli de calcul, nerespectand regulile stabilite chiar in actul emis, motiv pentru care in 3 aprilie, ministrul Sanatatii a emis un nou act, cu aplicare retroactiva, adica de la 1 aprilie.
Deocamdata, reprezentantii CFR spun ca nicio farmacie nu este pregatita sa elibereze medicamentele din noul program, intrucat nu exita acte aditionale intre casele de asigurari si farmacisti pentru eliberarea noilor produse, noile produse nu pot fi introduse in sistemul informatic intrucat nu a fost modificat programul in acest sens. In plus, multe farmacii nu au frigidere, iar insulina trebuie pastrata la temperaturi cuprinse intre 2-8 grade Celsius, altfel devine mortala.
Reprezentantii distribuitorilor de medicamente au criticat si neplata celor 220 de milioane lei reprezentand contravaloarea datoriilor din 2004. Farmacistii cred ca cea mai dificila situatie va fi inregistrata in farmaciile de la tara, care nu au resurse financiare pentru a suporta costruile echiparii unitatilor.
In plus, reducerea cu 5 la suta pe pretului medicamentelor curpinse in cele trei programe nationale ar putea obliga anumite farmacii sa se retraga de pe piata, mai ales ca si adaosul comercial este foarte mic in Romania comparativ cu alte tari din Europa.
?