Farsangul – un obicei vechi de peste 200 de ani

Farsangul – un obicei vechi de peste 200 de ani

0 254

Obiceiul care se desfasoara in comuna Apata din judetul Brasov dateaza de peste 200 de ani si este imprumutat de catre maghiari de la sasii din satele invecinate.


?


Invierea timpului anual


Ceremonial de primavara, Farsangul se tine la lasatul postului de paste, fiind un obicei legat de invierea timpului anual. Organizat de cetele de feciori care se pregatesc sa plece in armata, el simbolizeaza alungarea duhurilor rele.


Feciorii confectioneaza masti: ursi, lupi, tigani, hornari, mire, mireasa, doctor, ghicitori, personaje fantastice, dupa imaginatia fiecaruia. Apoi, aduc un car alegoric pe care aseaza macheta unei case acoperita cu stuf in care e o roata pe care stau 2 papusi – baiat si fata, in costume populare maghiare. Impodobirea cailor care trag carul alegoric se face cu panglici, bete, flori de hartie.


?


Balul Farsangului


Alaiul astfel format se deplaseaza pe toate strazile comunei, bat la porti si intra in curte ca simbol de alungare a duhurilor rele. Gazdele ii cinstesc, dandu-le oua nefierte. Inainte din aceste oua – care simbolizeaza viata – se facea o papara din care mancau toti tinerii.


Spre seara se aduna la o gazda stabilita dinainte, unde mananca ouale adunate, apoi se duc la caminul cultural unde are loc Balul Farsangului.


Astazi el s-a transformat intr-un prilej de distractie, oamenii din sat nebanuind semnificatia ritualurilor si a mastilor pe care le confectioneaza inconstient.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.