Fast-food, tutun si cafea
Stim cu totii cum tehnica avanseaza cu pasi uriasi, iar cercetarile, acolo unde sunt sprijinite,scot la iveala noutati ce pot pune pe ganduri pe oricine se gandeste si la sanatatea sa si a efectelor celor ce baga in gura, insotite de placerea clipei, asupra starii sale in timp.
Astfel, medicii americani au constatat un lucru ingrijorator: mancarea tip fast-food – se stie ca aceasta, consumata frecvent, este nesanatoasa la toate varstele – are efecte negative in timpul sarcinii, putand duce chiar la avort, si aceasta datorita grasimilor nesanatoase aflate in mari cantitati prin hamburgheri, chipsuri, prajituri, pateuri si alte asemenea, mai ales datorita adaosurilor de arome si alti aditivi, plus cantitatea mare de grasimi, mai ales animale. Toate acestea cresc riscul unui avort cu 50%, consumate frecvent in timpul sarcinii. Au fost testate de catre medici peste 100 de gravide consumatoare de produse fast-food, iar analizele au costatat un nivel crescut de grasimi in organism, ceea ce poate duce la un avort spontan si, desigur, nedorit. Pe deasupra, la un asemenea nivel de grasimi acumulat in organism, chiar si fatul are de suferit, el devenind din pantecele mamei predispus la o ingrasare nefireasca dupa nastere. Asa ca, doamnelor, aveti grija ce mancati, mai ales cand doriti sa deveniti mame.
O alta „placere lumeasca”din care se isca necazuri este si fumatul. Trecand peste pericolele si neplacerile oferite de acest obicei, cunoscute si arhicunoscute, s-a mai constatat, la persoanele cuprinse intre 35 si 55 de ani, o scadere considerabila a memoriei. Cercetatorii Institutului National de Cercetare Medicala din Franta – la noi in tara institutele de cercetari, in toate domeniile, s-au cam dus naibii din prea multa grija fata de oarece interese – au luat din nou la mana datele a peste10.000 de voluntari participanti la un studiu intre 1985 – 1988, gasind, printre altele, si o puternica legatura intre problemele de memorie si fumat. S-a luat acest interval de varsta, deoarece atunci este perioada ce mai productiva a omului ajuns matur, dar si incepand sa o ia la vale, ca soarele spre apus. Cercetatorii au concluzionat: „In primul rand, fumatul la varsta mijlocie este asociat cu deficit de memorie si scaderea abilitatilor de gandire.” Iar daca apar probleme de memorie la varsta a doua, dementa pandeste prin preajma. Insa prin renuntare la fumat aduce imbunatatirea memoriei. Ca pilda pentru cele de mai sus pot da cazul meu de aprig fumator. Pe la 50 de ani mi-am uitat nevasta nu mai stiu pe unde. Banuind de pe atunci ca totul este din cuza tutunului, m-am lasat sase luni de fumat, dar la mine vad ca nu a functionat chestia cu imbunatatirea memoriei, asa ca nici astazi nu stiu pe unde am pus-o si sunt cavaler si m-am apucat temeinic de fumat ca sa uit de necazurile vietii. Insa nu este obligatoriu sa faceti la fel ca mine, ci sa va vedeti de sanatate.
O veste oarecum buna de data aceasta vine din Japonia. Cercetatorii de la Universitatea Tsukuba . Tinand treji niste cobai 24 de ore si dandu-le apoi sa miroasa aroma boabelor de cafea proaspat macinate, au constatat impulsionarea activitatii unor gene din creierul cobailor, gene care promoveaza supravietuirea celulelor in organism si reduc anxietatea. Astfel s-a ajuns la concluzia ca nu este nevoie sa se bea cafea pentru a scapa de oboseala si de tot ce aduce aceasta neplacut dupa ea, ci este suficient sa se inhaleze aroma boabelor de cafea proaspat macinate pentru a alunga somnul din creier. Dar atunci unde ramane placerea gustului amarui al cafelei?
V-am prezentat, stimati cititori, trei concluzii ale unor cercetatori din trei colturi ale lumii, care au totusi un numitor comun: sanatatea omului. Ramane ca dumneavoastra sa alegeti.
Dan Bota