Faza a doua a Canalului Bastroe notificata Romaniei

Faza a doua a Canalului Bastroe notificata Romaniei

0 328

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a primit din partea Ucrainei notificarea pentru faza a doua a proiectului de renovare a caii navigabile de mare adancime Dunare – Marea Neagra, conform cerintelor procedurii Conventiei Espoo.
Notificarea este primul pas din cei prevazuti in procedura de autorizare a investitiilor cu posibil impact transfrontalier de mediu. Ea contine o serie de date, de parametri la care partea ucraineana intentioneaza sa realizeze investitia.
Motivul pentru care notificarile sunt trimise este acela ca cei interesati din tara posibil afectata, in Cazul Bistroe fiind vorba despre Romania, pot studia datele si isi pot formula un punct de vedere in legatura cu oportunitatea investitiei, avand in vedere impactul asupra mediului.
Punctele de vedere pe aceasta tema pot fi trimise Ministerului roman al Mediului pentru a fi atasate raportului de dezbatere publica a investitiei.
Conventia de la Espoo obliga Ucraina sa organizeze, in Romania, o dezbatere publica unde cei care au ceva de spus pe aceasta tema sa isi poata exprima punctul de vedere.
Surse din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca dezbaterea publica din Romania pe tema Bistroe ar urma sa fie organizata anul viitor, in primavara sau in vara.
Ministerul roman al Afacerilor Externe anunta, in 15 august, ca autoritatile ucrainene au revocat Decizia finala privind realizarea celei de a doua faze a proiectului de constructie a caii navigabile de mare adancime Dunare – Marea Neagra (proiectul „Bistroe”), adoptata in mod unilateral in luna decembrie 2007.
Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august, de Cabinetul de ministri de la Kiev, ca urmare a hotararii celei de-a patra reuniuni a statelor parti la Conventia de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, precum si ca urmare a angajamentului asumat de Ucraina cu ocazia aceleiasi reuniuni de a-si reconsidera decizia finala privind intreg proiectul Bistroe.
MAE mentiona atunci ca ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, a transmis in cadrul unei audiente care a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe o copie a acestei decizii a autoritatilor de la Kiev.
Potrivit sursei citate, partea romana considera adoptarea deciziei de revocare a Deciziei de finalizare a proiectului „Bistroe” din decembrie 2007 drept un pas inainte in directia conformarii de catre partea ucraineana cu dispozitiile conventiilor internationale si solicitarile diverselor organizatii internationale relevante.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.