FEMEI DE CARIERA de ieri de azi si de maine
La sfarsitul lunii aprilie 2010 au avut loc la Sinaia, lansarile a doua proiecte specifice, cu finantare europeana, pentru regiunile Centru (Brasov) si Capitala (Bucuresti). Este vorba de proiectul “Femei de caiera – de ieri, de azi si de maine”, proiect strategic derulat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cofinantat din Fondul Social European.
Cu ocazia acestor lansari, au fost prezenti reprezentanti ai partenerilor si colaboratorilor proiectului, experti si specialisti care vor fi implicati in activitatile proiectului si reprezentanti mass media.In final Proiectul va fi implementat in regiunile:Maramures, Brasov, Bucuresti si Constanta.
Perioada de implementare a proiectului este:01.03.2010-28.02.2012.
Initiatorul si beneficiarul: Asociatia” Centrul Regional de Initiere si Servicii” din Sighetu-Marmatiei,avand urmatorii Parteneri nationali si transnationali:
– Asociatia Multimedia Emploi, din Franta, presedinte Francois Adoue
– Asociatia Tineri Intreprinzatori Concordia din Sighetu-Marmatiei, presedinte Andrei Denis Codrea
– Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare, presedinte Florian Salajeanu,
– Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania, din Bucuresti, presedinte Maria Cozea
– Asociatia Femeilor Rome din Bucuresti, presedinte Viorica Dumitru
– Asociatia Pentru Comunitate si Familie 2006, din Constanta, presedinte Beatris Bulai
Obiectivul principal al proiectului este:
Crearea unei retele nationale-transnationale tip Umbrela de sprijin integral pt accesul pe piata muncii a femeilor de diferite etnii si imigrante.
Reteaua va avea in vedere sprijinirea femeilor, victime ale abuzururilor,traficului de persoane si violentei; femei care au in ingrijire copii,etc. Calificarea, promovarea sanatatii; participarea la activitatile sociale; sprijin si promovare in angajare. Obiectivul este de a informa si sensibiliza participantii directi si indirecti de pe scena vietii sociale asupra unor probleme deosebit de grave, pe care unele persoane din pacate le traiesc si iau parte la propria lor drama :
• lipsa posibilitatii-materiale si de informare nemijlocita-de sprijin si de alta natura-de a se integra pe piata muncii; lipsa unei calificari profesionale de actualitate
• discriminare- informationalai,etnica,de educatie- ca si hartuirea sexuala la locul de munca
• inegalitati structural si de mentalitate intre barbati si femei-divizizarea nefireasca ,desi traditional , a rolurilor acestora in familie si societate.
• violenta domestica asupra femeilor; combaterea traficului de persoane
Obiective specifice:
1.Infiintarea a 4 Centre pt dialog social in 4 regiuni ale tarii –Retea “Umbrela
2. Combaterea excluziunii sociale.-Act.de cercetare si promovare a unor masuri in ceea ce priveste persoanele expuse riscului de excluziune sociala ale comunitatilor defavorizate; sprijinirea si motivarea gr.tinta aflati in situatii de risc de excluziune 3.Cresterea nivelului de educatie.-Consiliere si orientare profesionala in alegerea unei profesii; calificare; schimbarea atitudinii fata de munca; masuri de prevenire a imbolnavirilor; combaterea violentei
4. Facilitarea accesului pe piata muncii.- Masuri de combatere a prejudecatilor angajatorilor-etnie,gen; implicarea gr. tinta sociala;dialog intercultural
5. Sprijinirea initiativelor antreprenoriale.-Asistenta pentru viitoarele femei manager din gr. tinta.
6. Schimb de bune practici.-Programe de formare pentru formatorii din ec. sociala, seminarii, conferinta si workshop impreuna cu partenerii si expertii transnationali . Reteaua Umbrela internationala va avea in vedere calificarea, sprijinul si promovarea in angajare; consiliere cu privire la excluziunea sociala a femeilor de diferite etnii, combaterea prejudecatilor si a inegalitatii pe piata muncii, promovarea sanatatii, combaterea violentei si abuzurilor asupra femeilor.
Abordarea inovatoare a proiectului se reflecta in parteneriatul dezvoltat-6 parteneri nationali din regiunile;Maramures, Brasov, Bucuresti si Constanta, 1 transnational din Franta si 1 colaborator transnational din Anglia, un model de cooperare orizontala intre ONG, autoritati publice si institutii de cercetare in context local-regional-national-transnational.
Va fi dezvoltat un sistem de modele inovatoare de integrare pe piata muncii a grupurilor vulnerabile si respectarea egalitatii de sanse.
Proiectul va aduce o contributie semnificativa la realizarea obiectivului general POS DRU: Dezvoltarea capitalului uman prin corelarea invatarii permanente cu o piata a muncii flexibila si inclusiva.