Fenomenul Tungusk

Fenomenul Tungusk

0 267

Tunguska este un rau in apropiere de lacul Baikal, in Siberia. Incidentul Tunguska se refera la o explozie inregsitrata in data de 5 iunie 1908, la ora 7,14. Principalul motiv pentru care incidentul a devenit faimos este faptul ca nimeni nu stie de fapt ce a explodat deasupra Rusiei.
Forta exploziei a fost estimata la circa 1.000 de bombe Hiroshima sau o treime din cea mai mare bomba nucleara detonata vreodata. Fiind o zona nepopulata, nu au existat pierderi de vieti omenesti, dar circa 80 de milioane de copaci au fost trantiti la pamant pe o suprata de circa 2.150 de kilometri patrati.
Tunguska este considerat a fi cel mai mare impact din istoria recenta a Terrei, desi explozii similare s-ar fi putut produce si in zone izolate din oceane unde nimeni nu ar fi putut sa le observe pana la aparitia retelei globale de sateliti, in anii 1960 si 1970.
Cea mai vehiculata ipoteza este cea a unui fenomen care se produce la intrarea asteroizilor mai mari in atmosfera. Rocile patrund in atmosfera cu o viteza foarte mare, cu circa 10 kilometri pe secunda. Caldura generata de compresia aerului din fata este uriasa, dar de regula asteroizii explodeaza inainte sa ajunga pe Pamant sau inainte ca energia acumulata sa fie eliminata printr-o explozie.
Dupa jumatatea secolului al XX-lea, o mai atenta monitorizare a atmosferei a dus la descoperirea faptului ca explozia aerului supraincalzit din fata asteroizilor se produce destul de des. Un astfel de corp, cu un diametru de doar 10 metri, poate produce o explozie de aproape 20 de kilotone, asemanatoare cu bomba nucleara de la Nagasaki. Date facute publice de armata americana arata ca asemenea explozii se produc in atmosfera superioara cel putin o data pe an.
Cea mai mare controversa stiintifica este legata de o alegere aparent simpla: asteroid sau cometa. In 1930, astronomul F.J.W. Whipple a sugerat ca impactul de la Tunguska ar fi fost de fapt o cometa mica, ipoteza sustinuta zeci de ani pentru ca explica si luminozitatea crescuta in alte zone ale planetei. La cateva zile dupa explozie, la miezul noptii, la Londra se putea citi ziarul. S-a presupus ca acest fenomen s-a format din cauza reflexiei lumiii soarelui in particulele de gheata care au fost aruncate in atmosfera superioara.
In prezent se crede ca a fost de fapt vorba de un asteroid foarte poros care s-ar fi dezintegrat complet in momentul impactului. O alta dovada al acestui fapt este si existenta unui lac in apropiere, Cheko, care se pare ca s-a format in urma cu circa 100 de ani, dupa ce un fragment al asteroidului a lovit totusi pamantul.
Iar pe langa ipotezele acceptate, ca de obicei in asemenea cazuri, mai sunt si o serie de ipoteze speculative.
Cometa 2005NB56 este considerata responsabila pentru incidentul din 1908. Un studiu a sugerat ca aceasta ar fi putut ricosa din atmosfera noastra, inapoi pe o orbita in jurul Soarelui. Mai mult, autorii studiului sustin ca 2005NB56 se va apropia din nou foarte mult in 2045.
Si iata cum inca o enigma nu se lasa rezolvata, cu toata tehnica dein ce in ce mai moderna.
Ce mici suntem totusi noi, oamenii!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.