Fericirea este contagioasa, dar nu si la birou

Fericirea este contagioasa, dar nu si la birou

0 283

Fericirea este contagioasa si se propaga „in valuri” in cercurile de prieteni sau printre membrii unei familii, dar nu si printre colegii de munca, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM).
Cercetatorii au stabilit ca grupurile de oameni fericiti si nefericiti se formeaza dupa criterii de proximitate sociala si geografica. De exemplu, probabilitatea ca o persoana sa fie fericita creste cu 42% daca un prieten al acestuia, care locuieste la mai putin de 800 de metri distanta, devine el insusi fericit. Acest procent scade la 25% daca prietenul locuieste la mai putin de 1,5 kilometri si continua sa scada pe masura ce distanta creste.
Sansele de a fi fericit cresc cu 8% in cazul coabitarii cu un partener de viata care este fericit, cu 14% daca un parinte care este fericit locuieste in apropiere, si chiar cu 34% daca vecinii sunt persoane fericite.
„Variatiile nivelului de fericire al unui individ pot sa se propage in valuri catre grupurile sociale din care el face parte si sa genereze o structura mai mare, sau chiar un fel de retea, formand astfel grupuri de oameni fericiti sau nefericiti”, considera autorii acestui studiu, profesorul Nicholas Christakis de la Harvard Medical School si profesorul James Fowler de la Universitatea California din San Diego.
Aceasta formula nu se aplica, insa, si la birou. „Colegii de birou nu afecteaza nivelul de fericire, deci contextul social poate sa limiteze propagarea starilor emotionale”, au declarat autorii studiului.
Acest studiu „revolutionar” ar putea avea implicatii importante in domeniul sanatatii publice, potrivit unui editorial publicat in BMJ.
„Daca fericirea se transmite intr-adevar prin intermediul relatiilor sociale, ar putea sa contribuie, indirect, la transmiterea similara si a unei stari (bune) de sanatate, iar acest fapt ar avea implicatii importante in elaborarea politicilor”, considera editorialistii BMJ.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 5.124 de persoane cu varsta cuprinsa intre 21 si 70 de ani, intre 1971 si 2003.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.