Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică de la Braşov – 3 zile de...

Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică de la Braşov – 3 zile de campanii napoleoniene la Braşov

0 324

Cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică de la Braşov - „Asaltul Cetăţuii” a adus în Piaţa Sfatului şi pe platoul de la Cetăţuia de pe Dealul Straja, timp de trei zile, soldaţi de acum 220 de ani. Fragmentul din campaniile napoleoniene, din anii 1792 – 1815, a coincis cu reconstituirea vizitei la Braşov a împăratului Francisc I al Austriei

Cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică de la Braşov – „Asaltul Cetăţuii” a adus în Piaţa Sfatului şi pe platoul de la Cetăţuia de pe Dealul Straja, timp de trei zile, soldaţi de acum 220 de ani.
Fragmentul din campaniile napoleoniene, din anii 1792 – 1815, a coincis cu reconstituirea vizitei la Braşov a împăratului Francisc I al Austriei. Spectatorii au avut surpriza de a descoperi că, de la garnizoana de sub Tâmpa au plecat numeroase cătane pe fronturile Europei Centrale, de unde au fost aduşi, în Cetăţuia de la Braşov, o sumedenie de prizonieri francezi.
Vineri a avut loc adunarea tuturor grupurilor în faţa clădirii muzeului, în Piaţa Sfatului, ceremonia de deschidere a festivalului şi un marş prin zona pietonală din Centrul Vechi. Sâmbătă, activităţile au început în Piaţa Sfatului, dar a fost instalată şi tabăra de artilerie de la Cetăţuie, unde, în primă fază s-au tras salve de tun din oră în oră. Spre seară, pe Dealul Straja au urcat şi soldaţii infanteriştii din Piaţa Sfatului, pentru că la Cetăţuie s-a reconstituit o bătălie de acum 220 de ani, respectând toate tacticile de război din respectiva perioadă.
Cetăţuia a fost „atacată” de armatele austriece, inclusiv de grănicerii de la Bistriţa (care, în secolul al XIX-lea erau în componenţa armatei austriece) şi a fost apărată de trupele franceze. Ambele tabere au folosit efecte pirotehnice, muschete cu pulbere neagră, cu cremene şi tunuri, iar la eveniment au participat câteva cel puţin 100 de braşoveni.
Pe lângă latura de reconstituire istorică, acţiunea s-a dorit şi un mesaj adresat comunităţii locale, naţionale, pentru recuperarea Cetăţuii Braşovului şi necesitatea de a proteja acest monument istoric, de a-l aduce cât mai curând în viaţa culturală a oraşului,
După bătălie, trupele au fost retrase în Piaţa Sfatului, unde braşovenii şi turiştii au putut asista la demonstraţii ale trupelor de reconstituire istorică prezente la eveniment. Duminică, activităţile s-au desfăşurat în Piaţa Sfatului, până în jurul orei 16.00, când a avut loc ceremonia de închidere a festivalului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.